Турковићева би да управља и земљом и небом

Вељко Зељковић
Турковићева би да управља и земљом и небом

САРАЈЕВО - Одлуку, односно зелено свјетло да турски војни авиони евентуално “свечано” прелете изнад БиХ приликом балканске турнеје и посјете предсједника ове државе Реџепа Тајипа Ердогана Сарајеву не може донијети министарка спољних послова Бисера Турковић, ни њено министарство, већ за то надлежне државне институције.

Каже ово за “Глас Српске” замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић коментаришући информацију коју су објавили поједини медији, а за коју је рекао да је тачна, да Турковићева посљедњих дана интензивно покушава издејствовати да нешто такво буде омогућено турским војним авионима.

- Турска страна има право да упути један такав дипломатски допис и захтјев нашим властима, поготово када њихов предсједник долази у посјету. И они су то и учинили. Али Министарство спољних послова БиХ, на чијем челу се налази Турковићева, није надлежно да о томе одлучује. Допис је прослијеђен и на адресу Министарства одбране БиХ, али ни ми нисмо ти који доносе коначну одлуку, већ само дајемо своје мишљење, што смо и урадили. С обзиром на то да се ради о војним летјелицама, мислим да би коначну одлуку о овом требало да донесе Предсједништво БиХ - каже Околић не откривајући какво је мишљење Министарства одбране о питању давања дозволе за прелет турских војних авиона.

Појашњава да је захтјев турске стране легитиман, али је проблем, како је истакао, што министарка спољних послова покушава заобићи процедуру и поставити се изнад закона.

- Мислим да је све ово било непотребно, те да је ово прича за Предсједништво које коначну одлуку треба да донесе након прикупљања мишљења свих надлежних институција и министарстава - додао је Околић. 

Како је објавио “Вечерњи лист”, Турковићева већ данима покушава успоставити координацију са другим кадровима СДА из Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у вези са прелетом турских авиона небом изнад БиХ, а поводом доласка Ердогана и обиљежавања тридесете годишњице успостављања дипломатских односа БиХ и Турске, свјесно заобилазећи, како наводи овај лист, надлежне институције, па и Предсједништво БиХ због страха да би се “ствари тамо могле закомпликовати”.

Овај лист подсјећа да према Закону о ваздухопловству, Министарство спољних послова БиХ може издати само одобрење за слијетање страних цивилних државних авиона или њихове прелете изнад БиХ, те да је ангажман Турковићеве у овом случају само дио изборне кампање СДА, али и самовоља министарке спољних послова.

А шта је с Бугарима?

Мостарски лист констатује и како раније није било сличних приједлога да се Бугарску “почасти” таквом промоцијом или пак да се то направи са Шпанијом која је била трећа земља која је признала независност БиХ.

На крају “откривају” и како међународни, војни и цивилни ауторитети ангажовани у БиХ, из НАТО савеза и ЕУФОР-а, те ОХР-а и Представништва Европске уније наводно нису изразили баш симпатије према плановима министарке Турковић, с обзиром на то да је очигледно ријеч о политикантском потезу искључиво у функцији предизборне кампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана