Тулековић: Рекордан број посјетилаца у Спомен-подручју Доња Градина у овој години

Срна
Тулековић: Рекордан број посјетилаца у Спомен-подручју Доња Градина у овој години

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Спомен-подручје Доња Градина у овој години посјетило је 35.000 посјетилаца, а највише посјета забиљежено је током априла и маја када је одржан низ активности у помен на жртве концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској, изјавила је Срни директор ове установе Тања Тулековић.

Овај број забиљежен је у Књизи посјетилаца, а Тулековићева подсјећа да је годишњем помену жртвама усташког злочина геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини ове године присуствовало рекордних 30.000 посјетилаца.

"Годину смо започели промоцијом у Бањалуци капиталног дјела под називом "Зашто Јасеновац", чије штампање су подржали Генерални секретаријат Владе Републике Српске, Министарство унутрашњих послова и Специјална болница "Мљечаница", а књига је затим промовисана и у Београду и Приједору", рекла је Тулековићева.

У години која је на измаку ЈУ Спомен-подручје Доња Градина промовисала је и књигу под називом "Туга која траје цијели живот” о судбини Добриле Кукољ, као и девети број часописа "Топола".

Тулековићева је навела да је књига "Туга која траје цијели живот" била међу најтраженијима издањима на Штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду, те да је установа учествовала у маниФестацији "Дани Српске у Србији" са изложбом "Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945".

“И у овој години прикупили смо велики број материјала докумената, фотографија и предмета из периода Другог свјетског рата који свједоче о усташком злочину геноцида почињеном у НДХ, односно историјске грађе која ће чинити поставку Меморијалног центра у Доњој Градини који ће заједно градити Република Српска и Србија", рекла је Тулековићева.

Рад установе промовисан је у Израелу објављивањем текста о Доњој Градини у листу "Израел данас" (Israel Hauom) и на захтјев Институту Јад Вашема њиховој библиотеци достављен је каталог изложби које сматрају значајним доприносом за ширење истине о страдању Срба, Јевреја и Рома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана