Тулековић: Изградња меморијалног центра у Доњој Градини пројекат од националног значаја

Срна
Тулековић: Изградња меморијалног центра у Доњој Градини пројекат од националног значаја

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић изјавила је Срни да ће изградња меморијалног центра у Доњој Градини посвећеног жртвама усташког злочина геноцида у НДХ и њеном највећем логору - Јасеновац, бити корак даље у очувању сјећања на 500.000 убијених Срба, 40.000 Рома и 33.000 Јевреја, међу којим је било и 20.000 дјеце.

"Сјећање као дио нашег колективног идентитета не треба да буде само један одређени дан у години. Управо, изградњом центра приступамо интердисциплинарно овом мрачном периоду наше историје, јер изучавајући прошлост ми боље разумијемо садашњост и обликујемо будућност", рекла је Тулековићева уочи сутрашњег потписивања споразума о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама - једног управо у Доњој Градини, а другог у Београду.

Она је истакла да су веома су значајни напори руководстава Републике Српске и Србије, који континуирано раде на овом пројекту од националног значаја.

Тулековићева је навела да Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина ради на прикупљању и располаже музејском грађом која представља значајан фундус будућег музеја, с обзиром на стручност, едукације и интердисциплинарни приступ кустоса.

Влада Србија је 27. априла усвојила закључак да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, чиме је и формално почела реализација договора предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика о подизању меморијалних центара у Доњој Градини и у Београду.

Предсједници Српске и Србије су договор о конкретизацији идеје о изградњи два меморијална центра јасеновачким жртвама постигли на састанку у Београду 14. априла, на Велики петак.

Његова светост патријарх српски Порфирије дао је благослов и прихватио да учествује у овом историјски и стратешки значајном националном и регионалном, па и европском пројекту. Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце. Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац. Делегација Србије на челу са предсједником Александром Вучићем данас почиње дводневну посјету Српској током које ће, између осталог, бити одржана сједница Савјета Републике Српске и Србије, те одата почаст Србима страдалим у Погрому "Олуја".

Потписивање споразума о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама /Градина-Београд/ планирано је за сутра у 12.30 часова у Бањалуци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана