Тривићева и Бореновић најавили кривичну пријаву због изборне крађе

ГС
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА-Предсједник ПДП, Бранислав Бореновић, поручио је данас да је у првих неколико дана након контролног бројања гласова потврђено да је у бројним мјестима широм Српске било крађе гласова.

Крађа. Након што је преконтролисано 528 бирачких мјеста на више од 400 су утврђене разноразне неправилности, а на више од 35 одсто мјеста је дошло до крађе гласова, рекао је Бореновић.

Он додаје да то показује да су били у праву када су тражили ново бројање гласова.

Бореновић истиче да је ријеч о организованој бирачкој крађи. Он истиче да није битно да ли је негдје украдено пет или 50 гласова, већ је битна чињеница да је крађа било и да су биле масовне.

Бореновић је најавио да ће сутра поднијети кривичну пријаву Тужилаштву БиХ због организовање изборне крађе у којој је учествовало више стотина особа.

Он је позвао ЦИК да изађе са информацијама које су до сада утврђене везано за изборне крађе.

На питање да ли ће опозиција организовати нове протесте, Бореновић је одговорио да ће још “видјети”.

– Видјећемо. Нећемо сад о томе – рекао је Бореновић.

Потпредсједница ПДП, Јелена Тривић, истиче да је на сцени системска изборна крађа.

– Прекрајање изборне воље грађана није довољно јака ријеч. Да ли је на неком бирачком мјесту утврђено да је “украдено” пет, 15 или 106 гласова то не умањује чињеницу да је на већини бирачких мјеста постојала та намјера да се ја “спустим”, а Додик “дигне” – истакла је Тривићева.

Она каже да је неко морао дати налог да се то ради.

Тривићева истиче да нису сви који су учествовали у “крађи” на бирачким мјестима то одлучили самоиницијативно.

– Очекујем драконске казне против оних који су учествовали. Само бројање не може утврдити све неправилности. Имате бројне примјере неправилности које само бројање неће показати, али је битно било то покренути – каже Тривићева.

Она додаје да информација да је на више од 400 бирачких мјеста постоје неправилности што није мала цифра.

Тривићева истиче да то заслужује да се каже да су избори били неуставним и да је грађанима одузето право да бирају кога они желе.

Она је навела да ће кривичну пријаву коју ће сутра предати Тужилаштву БиХ допуњавати с новим доказима који им пристижу, а који говоре да је неко организовано и системски крао на изборима.

“Зашто су гласали мртви?”

Јелена Тривић истиче да је сасвим легитимно да траже да се утврди да ли су избори били фер и поштени.

– Уколико су били сигурни у побједу зашто су крали. Индикативно је што су неки листићи проглашени неважећим, а на њима је иксић стајао поред мог имена. Зашто су гласали мртви, зашто су на неким мјестима мени умањивали гласове, а Додику повећавали – пита Тривићева, пише Српскаинфо.

Одговарајући на питање о бирачким мјестима гдје је њој повећан број гласова, а Додику смањен, Тривићева истиче да нема везе с тим и позвала да је ухапсе ако се утврди да има везе с тим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана