Тривић: Уџбеници историје у РС апсолутно не вријеђају никога

Срна
Тривић: Уџбеници историје у РС апсолутно не вријеђају никога

БАЊАЛУКА - Образовање је Уставом загарантована надлежност Републике Српске и не може бити предмет никаквог политичког одређења, рекла је министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Истакла је да Кристијан Шмит нема надлежност, нити може креирати уџбенике историје или наставне планове и програме Републике Српске.

- И наши садашњи наставни планови и програми и уџбеници историје апсолутно не вријеђају никога, потпуно су чињенично написани, за разлику од ФБиХ гдје се у једном од кантона недавно појавио додатак уџбенику историје гдје се на неадекватан начин и на неистинама темеље одређена ратна дешавања у БиХ - рекла је Тривићева у Бањалуци.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да би и он као туриста могао да оде у Њемачку и предложи промјене наставног програма у тој држави, као што ради Шмит у БиХ.

Дамјановић је такође истакао да наше ученике упознајемо са чињеницама.

-  Нећемо да говоримо о карактеру догађаја, о томе ће говорити историчари након можда 50 година. Сигуран сам да никога у уџбеницима не вријеђамо - закључио је Дамјановић.

Кристијан Шмит јуче је најавио да ће се ангажовати у вези са наставним програмима историје у Српској и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана