Тришић Бабић: Представник Мисије БиХ самовољно гласао против руске резолуције

Срна
Тришић Бабић: Представник Мисије БиХ самовољно гласао против руске резолуције

БАЊАЛУКА- Кабинет српског члана Предсједништва БиХ осуђује самовољно гласање представника Мисије БиХ при УН који се на сједници комитета Генералне скупштине УН, супротно ставу Предсједништва БиХ, изјаснио против руске резолуције о борби против глорификације нацизма, изјавила је Срни савјетник српског члана Предсједништва Ана Тришић Бабић.

Она је навела да ће тражити од Министарства иностраних послова у Савјету министара да утврди ко је послао инструкцију да се тако гласа у Њујорку.

"Тражићемо да се утврди да ли је неко самовољно гласао и при томе није нашао ни сходно да обавијести Предсједништво које је по Уставу БиХ једини овлаштени орган да промијени став земље", истакла је Тришић Бабић.

Према њеним ријечима, кабинет српског члана Предсједништва БиХ је био изнађен када је видио да је БиХ гласала против ове руске резолуције, која се традиционално, у ово доба године, налази на Генералној скупштини УН.

Тршић Бабић је навела да ова резолуција осуђује глорификацију нацизма, ксенофобије и свих других појава које су довеле до страшних злочина за вријеме Другог свјетског рата, те подсјетила да је БиХ увијек била за резолуцију.

"О гласању за резолуцију традиционално, постоји став Предсједништва БиХ, да БиХ увијек гласа за. Нама није јасно ко је дао инструкцију да се промијени комплетан став Предсједништва БиХ, да БиХ овај пут одбије да се придружи осуди нацизма, ксенофобије и свега онога што стоји у тој резолуцији", рекла је она.

Тришић Бабић је истакла да је ово за сваку осуду, те додала, да ако је то направио неко самоиницијативно, унутар Министарства иностраних послова и мимо шефа Мисије, треба да се покрене дисциплински поступак.

"Особе које тако иступају и без икаквог обавјештења мијењају став БиХ, о оваквом питању, које је чак и у Уставу БиХ садржано, да ће БиХ увијек осуђивати ксенофобији и нацизам, таквим особама уопште није мјесто у заједничким институцијама БИХ", истакла је она.

Трећи комитет Генералне скупштине УН у петак је усвојио руски нацрт резолуције о борби против величања нацизма.

За документ под називом "Борба против величања нацизма, неонацизма и других типова праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости повезане са њима" гласало је 105 земаља, 52 су биле против, међу којима и БиХ, док је 15 било уздржано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана