Тришић Бабић: Конаковић крши Устав и принципе спољне политике БиХ

Срна
Foto: ГС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић директно крши Устав БиХ и надлежности у вођењу спољне политике, упозорила је савјетник предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић.

Бабићева је истакла да унутар Министарства иностраних послова постоји ратна бошњачка радикална структура, са новим још радикалнијим државним службеницима, и ту се ништа не може и неће промијенити, поготово ако је министар из реда Бошњака.

"То што сада ради Конаковић није ништа ново, јер датира од успостављања тог дејтонског министарства, мада је првих пет година био неки привид да ће личити на заједничко министарство", рекла је данас Бабићева Срни, реагујући на одбијање Конаковићевог министарства да генералном секретару УН Антонију Гутересу не прослиједи писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, тада у својству предсједавајуће.

Према њеним ријечима, то што Министарство иностраних послова у Савјету министара не доставља дописе званичника Републике Српске није ништа ново, међутим овај пут то министар иностраних послова и потврђује и иде корак даље да он одређује шта иде, а шта не.

"Посебно забрињава чињеница да у Министарство иностраних послова стижу и информације које се тичу БиХ, безбједносне, економске, политичке, које треба да буду дистрибуисане надлежнима и у БиХ и у ентитетима. Ако министар и то цензурише, онда смо у великом проблему", рекла је Бабићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је од генералног секретара УН Антонија Гутереса да се из УН доставе релевантни документи од значаја за БиХ, односно одлуку Савјета безбједности УН о именовању њемачког дипломате Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума) из 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана