Трипуновић: Ловци на Мали Божић провоцирали Србе који су обилазили гробље

Срна
Foto: ЛД "Сватовац" - Фејсбук

ЛУКАВАЦ - Представници Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице, које припада федералном граду Лукавац, осудило је провокације појединих ловаца упућене расељеним Србима овог краја који су традиционално на Мали Божић, у недјељу 14. јануара, дошли да обиђу локално гробље у Матићима и окупе се на локалитету некадашње школе, изјавио је Срни представник овог удружења Лазо Трипуновић.

Трипуновић каже да је Ловачко удружење “Сватовац” 14. јануара, организовало хајку на вука и вепра које је окупило више од 600 ловаца, те без претходног одобрења подигло шатор и организовало ловачко дружење на приватној земљи у власништву породице Петковић, која се налази 100 метара испод српског гробља.

Он каже да се око тридесетак Срба осјећало прилично непријатно док су прилазили гробљу, а након тога и локалитету порушене школе гдје већ годинама традиционално прослављају Мали Божић, док су се око цесте или на рушевинама приватних српских кућа на чекама налазили наоружани ловци.

Према његовим ријечима, том приликом је дошло и до непријатних разговора и вербалних провокација од неколико ловаца.

Он је навео да је због тога Завичајно удружење јуче упутило захтјев за хитан састанак са представницима града Лукавца, тамошње Полицијске управе и ловачког удружења “Сватовац”.

Трипуновић је подсјетио да су у околностима прошлогодишњег нестанка старице Јованке Ђурић из Тумара, која ни до данас није пронађена, представници осам српских повратничких мјесних заједница Кртова један и два, Сижје, Ступари, Пањик, Тумаре, Милино Село и Бријесница Доња, 26. септембра прошле године поднијели захтјев Граду Лукавац о привременој обустави ловних активности на подручју Тумара и Бријеснице.

Он је навео да протјерани мјештани Бријеснице Горње код Лукавца током септембра организују и Завичајни сабор Бријесничана и пољску јесењу молитву, како би окупили расељене Срби са тог подручја с циљем да обезбиједе услове за одрживи повратак.

Према његовим ријечима, прошле године у новембру је први пут након 28 година у српском заосеку Матићи постављен кров на још девастираној кући Радомира и Јадранке Недић.

Он је навео да је на подручју Бријеснице Горње живјело 570 Срба, да је село имало воду, струју, уводио се и телефон, али да су га тотално уништили 1995. године припадници такозване Армије БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана