Трифковић: Васкршњи сабор важан за Србе, зауставити ревизију Дејтона

Срна
Трифковић: Васкршњи сабор важан за Србе, зауставити ревизију Дејтона

БАЊАЛУКА - Професор међународних односа Срђа Трифковић оцијенио је за Срну веома значајним најављени велики Васкршњи сабор Републике Српске и Србије, те навео да је такав скуп пријеко потребан српском народу који се у овом тренутку, у цијелом региону, суочава са егзистенцијалним изазовима.

-Важно је да најављени Сабор не буде симболичног карактера, већ да садржи и конкретну политичку поруку или изјаву о принципима - нагласио је Трифковић.

Према његовим ријечима, то би, између осталог, значило да Србија потврди своју улогу као гаранта Дејтонског мировног споразума јер Српска, којој су угрожена права, почива на том документу.

-Ревизију овог споразума покушава да спроведе илегални високи представник - навео је Трифковић.

Додао је да се Срби суочавају са бројним проблемима и изазовима, а између осталог тражи се и много одрицања на путу ка ЕУ.

Трифковић је изразио сумњу да ће тај процес бити икада завршен, указујући на искуства других земаља у региону.

-Крајње је вријеме да се зарад тог мистичног пута, који се састојао само из увеле шаргарепе на дугачком штапу, не компромитују и не нарушавају витални национални интереси - рекао је Трифковић.

Он сматра да је у овом тренутку витални национални интерес Србије опстанак Републике Српске.

-Ако јој се одузму воде, шуме, пољопривредно земљиште, ако јој се лидери пресудама политизованих судова спријече да учествују у политичком животу, онда од Републике Српске неће остати ништа - нагласио је Трифковић.

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик на јучерашњем састанку, којем је присуствовао и Његова светост патријарх Порфирије, усвојили су закључак да се 5. и 6. маја у Београду и другим дијеловима Србије одржи велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске.

Најављено је да ће на Сабору бити донесене важне одлуке о опстанку српског народа на својим огњиштима, његовом економском напретку, очувању српског језика и ћириличног писма, као и заједничке културне баштине.

Владе Србије и Српске припремиће декларацију и могуће друге општеправне акте, које ће у истом тексту поднијети на усвајање народним скупштинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана