Трибина у Београду: Од тога како буде пројектована српска политика зависиће будућност Срба

Срна
Трибина у Београду: Од тога како буде пројектована српска политика зависиће будућност Срба

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је једина истина да Срби нису завршили своје национално питање на Балкану и нагласио да ће од тога како буде пројектована српска политика зависити будућност Срба.

Додик је рекао да је то у контексту намјера да се Косово сепаратише од Србије, а да Републици Српској дата права буду ускраћена кршењем дејтонских рјешења.

-Једина истина је да нисмо завршили наше националне ствари на Балкану. Од тога како пројектујемо нашу политику зависиће наша будућност - рекао је Додик на трибини у Београду под називом "Српска се брани и у Србији".

Он је нагласио да Република Српска посљедњих деценија има јасне политичке ставове и да је важно покушати наметнути питање Републике Српске изван онога што жели да уради администрација Запада, прије свега америчка.

-Морамо да вратимо нашу позицију равноправног преговарача, а не извршиоца - напоменуо је Додик.

Истакао је да Република Српска данас има више оних који је подржавају и да је за Српску важно његовати политичка пријатељства.

-Настављамо нашу политичку борбу која се базира на томе да тражимо пријатеље - рекао је Додик.

Он је захвалио за одржавање оваквих трибина у континуитету које дају одговоре на озбиљна питања и истакао да то треба чинити у већем обиму, с обзиром на тренутна дешавања.

Трибину "Српска се брани и у Србији" и промоцију зборника протеклих десет трибина у Београду организовало је Представништво Републике Српске у Србији и информативно-политички портали "Све о Српској" и "Факти".

Трибина је организована поводом 9. јануара - Дана Републике и 28. фебруара - дана када је донесен први Устав Републике Српске.

- Србија и Република Српска би требало да имају јединствену националну политику. Један смо народ са двије стране ријеке, имамо исти језик и писмо, исту вјеру православну, историје нам се преплићу кроз вијекове, те би данас, пред истим политичким притисцима из свијета, требало да имамо јединствену националну политику- изјавио је шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић.

Цицовић је навео да чињеница да различите екипе из свијета долазе у Српску и у Србију не значи да не желе исто и Српској и Србији, па тако, додао је „нелегални високи представник у БиХ има исти или сличан задатак према Републици Српској, као и екипа ЕУ која у Србији ради на отимању јужне српске покрајине Косова и Метохије“.

Нагласио је да је „постало готово свеједно да ли нешто против Срба, Српске и Србије долази из Сарајева или из Приштине - све се углавном прави и пакује на столу колективног Запада и одатле се просљеђује“.

Цицовић је додао да зато вјерује да је прије рјешавања свих великих послова важно бити апсолутно сигуран у идентитетска питања и одговоре, јер је само онај који зна, вјерује и воли - своје поријекло, народ и државу, своју вјеру, језик и писмо, сигуран бранилац свог народа и своје државе.

-Сада кад је Република Српска закорачила и у четврту деценију сигуран сам да ћемо и убудуће знати да очувамо њен уставно-правни положај - ма какви и одакле долазили нови насртаји - рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да је Представништво Републике Српске у Србији суорганизатор ове трибине и издавач зборника радова са претходних десет трибина одржаних током 2021. и 2022. године.

-Ове трибине и зборник са њих видим као вриједан допринос Републици Српској, Србији и њиховом заједништву - рекао је Цицовић, који је захвалио свим учесницима ових трибина, који су допринијели анализи стања и разјашњавању околности, питања и проблема са којима се сусрећу Српска и Србија овога доба.

Изразио је увјерење да је пријем који вечерас Представништво приређује прослављајући и у Србији 9. јануар - Дан Републике Српске са подсјећањем на 28. фебруар, дан када је усвојен њен први Устав, истовремено и лијеп непосредан сусрет Српске и Србије.

На трибини је представљен и зборник излагања са десет београдских трибина о Републици Српској у издању Представништва и два информативно-политичка портала.

На трибини су учествовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и аналитичари и историчари Срђан Перишић, Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Александар Павић, Слободан Рељић, Синиша Љепојевић, Александар Раковић, Миломир Степић, Предраг Ћеранић и Ђуро Билбија.

Учесници су покушали да дају одговоре на неколико кључних питања - ако се Српска брани и у Београду, не брани ли се и Србија у Бањалуци, шта би за Српску значио евентуални компромис Србије на Косову и Метохји, а шта одржавање статуса кво, дневне консултације предсједника, састанци двије владе, зашто не и једна национална политика, зашто једино Русија од великих сила потписника у Паризу и данас подржава дејтонски устав БиХ, гдје ће се наћи Српска и Србија при будућој подјели Европе на евроатлантски и евроазијски блок?

Након трибине, у 18 часова у свечаној сали Дома војске, Представништво ће организовати, у присуству највиших званичника Српске и Србије, традиционални, девети пријем поводом Дана Републике и 31 године од првог Устава Републике Српске.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана