Три лица процесуирана: Полиција дефиле усмјерила ка излазу из у Брчког

Срна
Три лица процесуирана: Полиција дефиле усмјерила ка излазу из у Брчког

БРЧКО - Полиција Брчко дистрикта процесуирала је данас три лица у складу са одредбама Закона о мирном окупљању и Закона о оружју и муницији, након чега је колону возила са истакнутим ратним застава са љиљанима у дефилеу поводом 1. марта, који се у дијелу Федерације БиХ обиљежава као "дан независности БиХ", усмјерила ка изласку из града.

Шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Писић рекао је да је колона у којој је било 90 возила и 250 лица прошла само кроз један дио града.

"Ми смо данас имали испуњене одредбе приликом процесуирања ова три лица за подношење прекршајне пријаве по Закону о мирном окупљању. То је одредба која означава прекид тог мирног окупљања. Оно што смо ми урадили након тога је да смо на професионалан и безбједан начин колону возила усмјерили ка изласку из града", прецизирао је Писић новинарима.

Писић је навео да су возила за дефиле пристизала из Средњобосанског кантона, Зеничко-добојског, Кантона Сарајево, Тузланског кантона и са територије Брчко дистрикта, те да је најављени дефиле трајао од 11.00 до 13.00 часова.

Он је захвалио припадницима Полиције Брчко дистрикта, МУП-а Републике Српске, кантоналних МУП-ова средњобосанског, сарајевског и тузланског кантона, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и снагама ЕУФОР-а који су помагли данас у извршењу задатака.

Полиција Брчко дистрикта претходно је запримила обавјештење о одржавању мирног окупљања - ауто-дефилеа поводом обиљежавања 1. марта у организацији Босанске народне странке - Санина Мусе.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ, који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана