Три године од избора патријарха Порфирија

Срна
Три године од избора патријарха Порфирија

Навршиле су се три године од када је Његова светост патријарх српски Порфирије изабран за поглавара Српске православне цркве (СПЦ) на засиједању Светог архијерејског сабора.

Звона на Храму Светог Саве 18. фебруара 2021. године неколико минута прије 16 часова огласила да је дотадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије постао 46. патријарх српски.

Свечани чин устоличења новоизабраног архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Порфирија почео је 19. фебруара 2021. године светом архијерејском литургијом у Саборном храму у Београду.

Његова свестост у бесједи након устоличења истакао је да ће радити на повезивању људи, на изграђивању мостова и успостављању дијалога са свима.

"У мојим молитвама на првом месту ће бити православни Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Србији, али и са нашим благоверним народом који живи у Црној Гори и Републици Српској, у БиХ у целини, али и у свим другим земљама где наш народ живи", поручио је тада патријарх Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана