Три године буџет заједничких институција није усвојен на вријеме: Финансирање привремено, потрошња бесконачна

Ведрана Кулага Симић
Три године буџет заједничких институција није усвојен на вријеме: Финансирање привремено, потрошња бесконачна

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Институције на нивоу БиХ готово три године “живе” на основу одлука о привременом финансирању јер буџети нису усвајани на вријеме, што би, како већ упозоравају надлежни, могло оставити дугорочне посљедице.


Ниједан буџет заједничких институција посљедњих година није донесен на вријеме. Тако је буџет за 2019. усвојен крајем децембра те године, док је онај за 2020. прошао сву потребну процедуру крајем јула те године. Буџет за ову годину је “запео” у Парламенту БиХ, тако да је још на снази одлука о привременом финансирању.

Законом је дефинисано да буџет за наредну годину треба да буде усвојен до краја текуће године, а до каквих би проблема могло доћи указано је у Програму рада Министарства финансија и трезора БиХ за 2022. У документу је истакнуто да су институције отежано радиле и да је пред њима припрема фискалног оквира и документа оквирног буџета од 2022. до 2024. те закона о буџету институција и међународних обавеза за идућу годину. И у моменту писања програма, кажу, евидентно је кашњење у спровођењу програмских активности због политичке ситуације.

- Текуће финансирање институција, у смислу испуњавања законских надлежности, није угрожено ни током привременог финансирања, јер се и у том периоду средства обезбјеђују за плате, накнаде, материјалне трошкове, те раније започете пројекте. Неблаговремено усвајање буџета одражава се на немогућност реализације капиталних пројеката, те започињање нових - кажу у министарству.

Неблаговремено усвајање буџета доводи до смањеног обима финансирања кроз привремене одлуке на свака три мјесеца, а постоје и ризици који могу довести до застоја у напретку БиХ у појединим областима из надлежности Министарства финансија и трезора,  прије свега међународне сарадње.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ (СП) Јаков Галић истиче да се стандардно касни са усвајањем буџета институција БиХ, додајући да је овогодишња каса требало да буде усвојена прије почетка ове године због бројних фактора.

- Ипак, касније је дошло до кризе и оправдане блокаде Парламента. Јасно је да буџет за ову годину неће бити усвојен, а одлукама се може обезбиједити функционисање институција јер сви извјештаји показују да се новац троши на рационалан начин. Не очекујем веће проблеме у раду институција - казао је Галић за “Глас Српске”.

Његова колегиница из Парламента и поменуте комисије Мира Пекић (ПДП) истиче да је, гледајући ову ситуацију кроз три године, јасно да Савјет министара не функционише дуже вријеме, а не само сада када представници Српске због познатих разлога не учествују у одлучивању на нивоу БиХ.

- Неусвајање буџета на вријеме је знак да нешто не функционише. Док су на снази одлуке о привременом финансирању, нема инвестиција и овако се само прикрива нерад Савјета министара и институција. Финансирање је привремено, али је трошење новца стварно. И лани, у години короне, се трошило у пуном капацитету и када су у питању службена возила, репрезентација и све, али се није радило. Недоношење буџета не спречава никога да троши, све је законски добро покривено - истакла је Пекићева за “Глас” и додала да о томе свједочи и извјештај о извршењу буџета за 2020. годину.

Текући издаци на заједничком нивоу власти премашују 90 милиона КМ, а у тим случајевима на располагању имаће за сваки квартал четвртину новца из буџета из претходне године, о чему Савјет министара доноси одлуку.

Ниске оцјене

У анализи је истакнуто и да је потребно повећати транспарентност буџета. Истраживања о отворености буџета у БиХ су показала да је то веома ниско те да је веома комплексан и тешко разумљив великом дијелу јавности, што ће се морати мијењати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана