Трговци и нафташи и даље истичу више цијене од дозвољених, ево колике су казне платили

Маријана Миљић Бјеловук
Трговци и нафташи и даље истичу више цијене од дозвољених, ево колике су казне платили

БАЊАЛУКА – Већина контролисаних тржних центара у Српској кршила је прописе при формирању цијена основних животних намирница, а само у овом мјесецу су им због тога изречене казне од скоро 90.000 марака, рекао је “Гласу” главни републички тржишни инспектор Радивоје Гаврић.

Нагласио је да су тренутно 53 инспектора на терену и да контролишу поштивање уредбе при формирању цијена основних животних намирница и горива на пумпама.

- Само у новембру контролисан је 21 тржни центар, од чега су у 12 случајева утврђене неправилности при формирању цијена основних животних намирница. Издали смо им због тога 12 прекршајних налога у вриједности од 90.000 марака – рекао је Гаврић.

Нагласио је да су од марта по истом основу контролисана 123 тржна центра, од чега је чак 81 контрола била неуредна. Због тога је пословним субјектима издато 97 прекршајних налога у вриједности од 709.000 марака.

Када је ријеч о формирању цијена на бензинским пумпама, Гаврић је подвукао да је и ту настављено кршење уредби.

- Само у овом мјесецу контролисали смо поштивање уредбе на девет пумпи, а у седам случајева су утврђене неправилности. Издали смо 16 прекршајних налога у вриједности од чак 107.000 марака  - казао је Гаврић.

Нагласио је да је од марта контролисана укупно 241 бензинска пумпа, од чега су пропусти утврђени у чак 154 контроле при формирању цијена.

- Од марта је издато укупно 314 прекршајних налога у вриједности од 2,2 милиона марака  - закључио је Гаврић.

Гаврић наглашава да Инспекторат Српске нема довољан капацитет за контролу цијена основних животних намирница и да је потребно укључити локалне тржишне инспекторе у појачане контроле промета ових намирница, за шта је наредбу издао премијер Радован Вишковић.

Нагласио је да је Инспекторат данас примио препоруке премијера Републике Српске за контролу цијена основних животних намирница у малопродаји и велепродаји и навео да је наређено координаторима одјељења да одмах обавијесте локалне тржишне инспекторе да се и они укључе у појачане контроле.

Прецизирао је да ће контролом бити обухваћене првенствено основне животне намирнице које су дефинисане Уредбом Владе Српске од 2019/2020/2021. године.

За послодавце који изађу из законских оквира и осталих законских аката прописане су санкције - за привредна друштва од 10.000 КМ, а за одговорно лице у привредном друштву 5.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана