Требиње очекује долазак бројних улагача на пространства херцеговачког крша

Анита Јанковић Речевић
Требиње очекује долазак бројних улагача на пространства херцеговачког крша

ТРЕБИЊЕ - На простору прве слободне зоне која ниче на пространствима херцеговачког крша недалеко од Требиња први индустријски погони требало би да добију обрисе за двије године, а ако је судити према исказаном интересовању инвеститора биће ту фабрике из области металског, прерађивачког и прехрамбеног сектора.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић за “Глас” каже да је ријеч о покретању прве слободне зоне у Републици Српској гдје инвеститори, осим низа различитих погодности, могу рачунати и на бенефит који искључује плаћање ПДВ-а све до момента продаје производа. 

Ћурић каже да су на идеју за оснивање слободне зоне дошли током обиласка братских градова у Србији, попут Суботице, Пирота и Зрењанина. 

- Код њих већ дуже вријеме постоје слободне зоне те су нам савјетовали да исто урадимо и ми са циљем развоја привреде, јер осим што је исплативо за град може окупити значајан број привредника. За реализацију пројекта од Владе РС смо добили донацију од 800.000 КМ и с тим новцем рашчистили десетак хектара терена који је био врло кршевит и неприступачан. Имамо могућност да зону проширимо на још 100 хектара - додао је Ћурић. 

Он је навео да град у наредном периоду из локалне касе планира издвојити новац за изградњу путне и комуналне инфраструктуре, како би локацију привели намјени.

- Неопходно је да на простор слободне зоне доведемо воду, струју, канализацију те да оградимо парцелу. Према грубим процјенама, за тај дио уређења биће нам потребно 1,5 милиона КМ. У буџету тренутно немамо толики новац већ само дио, тако да ћемо вјероватно радити по фазама - нагласио је Ћурић. 

Додао је да је одређени број привредника већ исказао интересовање за улагање на локацији слободне зоне. 

- Интересовање су исказали привредници из Требиња, цијеле херцеговачке регије, али и страни улагачи. Долазе из металске, прерађивачке, прехрамбене па чак и дрвне индустрије. Одређени попусти очекују оне који су извозно оријентисани, неће бити плаћања ПДВ-а у току производње, а сви они који буду радили објекте намијењене производњи могу рачунати и на 99 одсто попуста за рентање, као и 25 одсто попуста за трошкове уређења - казао је Ћурић, нагласивши да цијена закупа још није одређена. 

Слободна зона ниче на подручју Драженске горе која је удаљена осам километара од Требиња, на путном правцу према Љубињу и Дубровнику. 

- Близу смо лука Бар и Плоче те аеродрома у Тивту, Подгорици и Мостару што је прави предуслов за пословни успјех зоне. Такође, обилазница која ће се градити са циљем повезивања пута Мостар - Дубровник пролази поред слободне зоне што је додатна предност. Сматрамо да ће та чињеница допринијети да зона буде још атрактивнија будућим инвеститорима. Наша амбиција је да привучемо што више привредника, и страних и домаћих, који ће отворити значајан број радних мјеста - нагласио је Ћурић.

Додао је да ће завршетак радова зависити од прилива новца, наглашавајући како очекује да у року од двије године зона буде у функцији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана