Требају ли Српској мале хидроелектране

Срна
Требају ли Српској мале хидроелектране

Републици Српској није неопходно да гради мале хидроелектране, рекао је вечерас генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Петровић је навео да је "Електропривреда Републике Српске" опредјељена за инвестиције које не праве велики утицај на животну средину.

"Имамо примједбе од невладиног сектора, гдје нема ниједан запослени, али увијек подносе иницијативе за укидање еколошких дозвола. Ми као јавна компанија радимо све да заштитимо екологију у сваком смислу те ријечи. Наравно да то повећава цијену по мегавату инсталисане снаге неке електране", рекао је Петровић за АТВ.

Он је указао на примјере из Европе гдје се то лијепо ради, попут Аустрије која је перфектно одрадила кориштење малих водотока.

"Међутим, код нас, велики водни потенцијали нису искориштени. Имамо седам издатих концесија на ријеци Босни, на Доњем Врбасу могућност изградње три хидроелектране, могућност изградње седам хидроелектрана на средњој и доњој Дрини", навео је Петровић.

Он је подсјетио на иницијативу премијера Српске и Федерације о могућности да се са Србијом у току ријеке Дрине између Бајине Баште и Бијељине направити седам хидроелектрана гдје би сувласници били Србија с једне стране, а Федерација БиХ и Република Српска са друге.

Петровић сматра да је то добар приједлог да се искористи водни потенцијал, те да би, када би искористили оно што је планирано а и постојеће на Дрини, имали велики водопривредни значај и добили заштиту од поплава јер би било "више степеница" гдје би се могла акумулирати вода, али ту је простор и за нова радна мјеста, уплате од концесионих накнада.

"Бенефити су огромни и ми ћемо се оријентисати ка овим већим хидроелектранама, а мале хидроелектране, урађено што је урађено. Налазе се у систему подстицаја", рекао је Петровић.

Он је нагласио да "Електропривреда" нема акцизу за електричну енергију, што је у Србији уведено, нити има накнаду за енергетску ефикасност, а има и најнижни ПДВ на Балкану од 17 одсто.

"Укупан рачун за електричну енергију је сигурно нижи за киловатсат него било гдје у окружењу. Морам да кажем да и привреда има најповољније цијене електричне енегрије у БиХ али и шире", напоменуо је Петровић.

Иако се многи чуде зашто у овој години нису повећали цијену електричне енергије, Петровић сматра да је добра одлука Владе њено опредљење да се чува самосталност и независност привреде.

"Што се тиче електродистрибутивног система, планирамо да узмемо неки озбиљан кредитни аранжамн којим би санирали дистрибутивну мрежу у већем обиму како би имали стабилност снабдијевања наших купаца у Српској. Знамо да има проблема са дистрибутивном мрежом у руралним мјестима", рекао је Петровић и навео примјер Јахорине гдје Електропренос БиХ касни са својом инвестицијом.

Он је истакао да је Електродиструбицја Добој најбоље електродистрибутивни предузеће у Српској.

"Њени губици су од 4,8 до 5,2 одсто, чак испод техничких губитака одабраних у ЕУ. То је зато јер је ту урађено много инвестиција које су допринијеле смањењу губитака. То нам је циљ и у другим системима. Ако је могао Добој да то уради, она могу и све остале дистрибуције", рекао је Петровић.

Петровић је навео и да ће електродистрибутивни систем у Српској сада, по новој реорганизацији, добити и нови назив оператор дистрибутивног система али је додао да ту мора доста да се ради.

За преносну мрежу каже да је одговорност Електропреноса БиХ, те је напоменуо да су послије много политичких блокада тек прије мјесец дана отворене инвестиције вриједности изнад сто милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана