Траже уклањање тенка: "Умјесто рађања ставили обиљежје страдања"

Танјуг
Траже уклањање тенка: "Умјесто рађања ставили обиљежје страдања"

САРАЈЕВО - На интернет порталу Петиције онлајн покренута је петиција за уклањање тенка постављеног као спомен-обиљежје припадницима тзв. Армије БиХ у парку поред Друге гимназије у Сарајеву, због, како се наводи, "непримјерености дизајна, локације и садржаја око спомен обележја".

Петицију је, за сада, потписало више од 800 људи, који се слажу да је овакво спомен-обиљежје на погрешној локацији, због непосредне близине школа, вртића, мјесто на којем се окупљају дјеца и млади, као и да је на зеленој површини која је годинама била нетакнута и која је привлачила посјетиоце са и без кућних љубимаца.

"У том парку се играју дјечица из околних вртића, он је симбол рађања због многобројних стабала и бехара који краси крошње посебно у прољеће, а претвара се у обиљежје страдања и смрти, губитака и патње...", наводи се у петицији.

Аутор и потписници сматрају да одабрана локација за постављање такве врсте спомен-обиљежја није добро промишљена и да ствара нелагоду код становника.

".... Дошли смо да закључка да су људи узнемирени, да им тенк као такав изазива други вид сјећања и асоцијације на рат, те да не изазива понос, већ нелагоду и трауму...", стоји, између осталог, у петицији.

Иначе, споменик је постављен уз сагласност Града Сарајева и на инсистирање градоначелнице Бењамине Карић која је присуствовала његовом откривању. Тенк је био у власништву некадашње заједничке Југословенске народне армије (ЈНА), који је "заробљен" у протеклом грађанском рату у БиХ.

Како су раније пренијели федерални медији, ријеч је о још недовршеном пројекту с обзиром на то да је најављено постављање фигура припадника тзв. Армије БиХ у природној величини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана