Трагом изјава два члана Предсједништва БиХ током посјете Украјини: Лицемјерје Комшића и Бећировића

Вељко Зељковић
Трагом изјава два члана Предсједништва БиХ током посјете Украјини: Лицемјерје Комшића и Бећировића

БЕОГРАД - Отворено подржавајући суверенитет и територијални интегритет Украјине, а у исто вријеме не радећи то када је у питању Србија у случају Косова, шта више, хрватски и бошњачки члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић још једном показали су своје политичко лицемјерство те како у пракси изгледају трули и јефтини компромиси.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар и директор Центра за друштвену стабилност из Новог Сада Огњен Карановић, коментаришући вишедневну посјету Бећировића и Комшића Украјини и поруке које су се могле чути након тога, наводећи како је и овај сусрет показао да БиХ, али и Украјина имају истог ментора, који сједи у Вашингтону.

- Све тројица имају једног ментора, према чијим директивама се понашају. Додуше има ту и доста додворавања, које понекад изгледа трагикомично. Они користе то што део западних земаља подржава унитаристичке политике, како у Украјини, тако и БиХ. С друге стране, не траба заборавити да Зеленски и поред великих притисака није ипак признао независност такозваног Косова, јер би на тај начин напустио принцип неповредивости граница. Зато он подржава и БиХ, али и обратно БиХ, њих. Обе стране сматрају да су границе неповредиве, али и да је све остало порозно, од Минског, преко Бриселског до Дејтонског споразума. На тај начин, нажалост, размишља и председник Црне Горе Јаков Милатовић, који такође подржава украјински суверенитет, али не и онај Србије - каже Карановић поручујући да то нису више ни двоструки аршини, већ једна велика гротеска која влада на глобалном нивоу.

Наводи и да ће вјероватно многи бити сагласни са његовом тезом коју заступа - да би контекст БиХ требало посматрати и из угла кризе у Украјини, једнако како би и судбину Косова - у контексту политичких рјешења на Кавказу.

- Нажалост, како време пролази, постаје све више јасно да је БиХ резултат трулог компромиса, што показују и овакве и сличне изјаве Комшића и Бећировића, али и њихових претходника, а крајњи резултат је лудачка кошуља која јој се ставља преко главе. Није ни чудо што се Република Српске свему томе противи - каже Карановић.

Доктор политичких наука и научни сарадник на Институту за европске студије из Београда Стеван Гајић каже да је помно испратио ову посјету Комшића и Бећировића Украјини и да му је прво пала у очи естетика - жуто-плаве заставе Украјине, БиХ и Европске уније.

- Недостајала је само још застава такозваног Косова. Прво што ми је тада пало на памет јесте како те лажне и вештачке творевине, које су резултат америчког империјализма, имају исте боје заставе. Запад је у БиХ, али и у Украјини, створио лажне идентитете. Комшић и Бећировић су најбољи симболи тога. Зато слободно могу рећи да се ради о политичким креатурама које се међусобно препознају где год да се нађу. Наравно, они се због тога и подржавају, бежећи сумануто од својих корена. Зато им Срби, али и Руси сметају те ће стога учинити све да некако напакосте, гледајући једним оком ка западу, да виде реакцију и климање главом. Значи широм Европе су створени разни Франкенштајни, направљени и осмишљени у америчким лабораторијама. Сматрам да је потпуно небитно шта они говоре, и суштински и по значају, јер Комшић, Бећировић, али и Зеленски само су вазали који спроводе туђе политике, које никако нису у интересу, како народа у Украјини тако ни у БиХ - наводи Гајић за “Глас Српске”.

Истиче и да би Комшић и Бећировић, да су у прилици и да није вета српског члана Предсједништва БиХ, вјероватно одавно ударили колац у леђа у Србији, признавајући независност Косова.

- Урадили би то јер суштина њиховог накарадног политичког деловања углавном усмерава на негирање свог правог идентитета, како би очували изграђене лажи. Зато не треба да нас зачуди када такве превртљиве особе у једном тренутку подржавају међународно право, а у другом не. То се може објаснити конвертираним умом - каже Гајић.

Објашњава и да Комшићеве и Бећировићеве изјаве, баш као и Зеленског не би требало никога да погоде или забрину, јер нико од њих не одлучује самостално ни о чему.

- Они су само аватари запада. Бећировић и Комшић су ту да само спроведе интересе запада и једна врста мегафона. То би требало да схвате и грађани БиХ, да ни једном ни другом није стало до њих, до боље будућности. Па они су чак спремни да жртвују мир, зарад приземних политичких циљева. Људи у региону морају да схвате да се мора изаћи из тих колонијалних окова, за које се својевремено залагала и “Млада Босна”. Тај слободарки дух “Младе Босне” данас носи са собом само Република Српска. Кад смо видели, на пример, да је неко од представника бошњачког народа икада позвао на Гаврила Принципа, а да то није било у негативном контексту. Нису то урадили ни Комшић ни Бећировић. Они очигледно жале за старим временима и владавином Аустроугарске. Како њих сада нема, окренули су се Америци. Зато и на сам сусрет у Украјини гледам као на састанак лидера две колонијалне и квази-државе. Тај сусрет је био као гледање у огледало - поручио је Гајић.

Поруке

Чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић састали су се протеклих дана у Кијеву с предсједником и премијером Украјине, поводом обиљежавања дана независности ове земље. Бећировић је овом приликом нагласио да Додиково одликовање Владимиру Путину није став више од 70 посто грађана БиХ, али и да обојица и даље подржавају територијални интегритет и суверенитет Украјине. Комшић је истакао да Украјинци не смију “компромисима у миру изгубити оно што су храбро бранили у рату те да је слободни народ БиХ уз Украјину”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана