Торбица: Гаравица - велико стратиште Срба

Срна
Торбица: Гаравица - велико стратиште Срба

БИХАЋ - Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је у Бихаћу на обиљежавању 81. године од страдања Срба у Гаравицама да ово велико стратиште Срба у НДХ никада не треба заборавити, те да о њему треба да воде бригу власти Српске јер то, нажалост, не чине оне у Федерацији БиХ.

Торбица је рекао Срни да извршиоци убистава и злочина над Србима у Гаравицама никада нису осуђени и оптужени јер је то заташкавала и власт бивше Југославије желећи да гради наводно братство и јединство.

"Потомцима морамо преносити истину о овом и другим злочинима над Србима да нам се то никада не понови", рекао је Торбица.

Он је навео да је егзодус Срба из подручја Бихаћа настављен и у протеклом рату, те да је на овом подручју спроведено њихово етничко чишћење.

"Српска је једини гарант да нам се овакве ствари не понављају, а на нама је да обновимо овај споменик и уредимо подручје, што је обећао и српски члан Предсједништва Милорад Додик. Очекујемо да ће то бити, не може одједном, али биће јер смо Гаравице извукли из заборава као и друга велика српска стратишта", навео је Торбица.

Он је нагласио да се мора ширити истина о страдањима Срба као и других народа.

"Овдје људи нису страдали од фашиста већ од усташа, комшија Хрвата и муслимана", рекао је Торбица у Гаравицама, гдје је обиљежено 81 година од страдања више од 12. 000 Срба, жртава усташког злочина у том мјесту 1941. године.

Предсједник Одбора "Гаравице 1941." Небојша Куштриновић рекао је Срни да српске жртве на овом подручју не треба препустити забораву, те да власти на свим нивоима, поготово оне у Српској, треба да сачувају достојанство бројних невиних гаравичких жртава и тог спомен подручја које је, нажалост, запуштено.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду у Гаравицама бити изграђена капела и "Алеја сјећања".

"Заборав је убијање истине", рекао је Куштриновић.

У оквиру обиљежавања 81 година од усташког злочина над 12.000 Срба, у спомен подручју у Гаравицама код Бихаћа положени су вијенци и цвијеће, те је служен парастос за убијене српске цивиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана