Топлотни талас стигао у земље региона, температура ваздуха и до 44 степена

Танјуг,
Топлотни талас стигао у земље региона, температура ваздуха и до 44 степена

БЕОГРАД - Топлотни талас данас је стигао у све земље региона, а трајаће, кажу метеоролози, до 27. јула. Температура ваздуха ће у појединим градовима и мјестима достизати и невјероватних 44 степена Целзијуса.

У наредна два дана у већини предјела ће на снази бити црвени метеоаларм, када ће се температура кретати између 33 и 41 степена, на југу чак и 42.

У већини крајева у Републици Српској и ФБиХ данас је на снази црвени метеоаларм због високе температуре ваздуха која може штетно утицати на здравље становништва.

Највиша температура ваздуха биће од 36 до 40, на југу до 42 степена Целзијусова.

Жути метеоаларм на снази је за сјеверозападне и југоисточне крајеве, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода.

Врло топло вријеме наставиће се и током ноћи

У Бањалуци ће данас максимална температура ваздуха бити од 36 до 40 степени, док ће нешто нижа бити само на планинама.

Републички хидрометеоролошки завод  упозорио је да ће у посаедњој декади јула на подручју Србије бити веома топло.

Максимална температура у петак и суботу биће од 35 до 40 степени Целзијуса. Због високе температуре у Бачкој, Банату, Поморављу, источној и југоисточној Србији на снази је црвени метео-аларм, што значи да је вријеме врло опасно. У осталом дијелу Србије на снази је наранџасти метео-аларм, који означава опасно вријеме.

Ако се по јутру дан познаје у Хрватској се данас очекују паклене врућине. У Сењу се жива у термометру у шест часова ујутру није спуштала испод 30 степени, а вруће јутро је било у Ластову, Палагружи, Хвару, Ријеци и Опатији и кретала се 24 и 25 степена.

Врхунац топлотног таласа очекује се за викенд када ће температуре локално бити око 40, када би, како најављују хрватски метеоролози, могли бити премашени неки јулски рекорди.

Топлотни талас је стигао и у Црну Гору, која ће, како најављују метеоролози, бити једна од најврелијих држава у Европи са могућом температоруом и до 44 степена.

Врело ће бити и у Сјеверној Македонији, где је прогнозирана температура за данас између 34 и 41 степена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана