Топлотни талас хара Европом, има погинулих у пожарима у Шпанији

Срна
Има погинулих у пожарима у Шпанији
Foto: Taнјуг | Има погинулих у пожарима у Шпанији

МАДРИД - Велики топлотни талас је погодио Европу и међу задњим жртвама су двије особе настрадале у пожарима који су захватили шуме у сјеверном дијелу Шпаније.

Тијело 69-годишњег пастира пронађено је данас у истој брдовити области гдје је 62-годишњи ватрогасац погинуо дан раније када се нашао окружен пламеном у сјеверозападној провинцији Замора, јавља Би-Би-Си.

Тијело пастира, који је чувао овце, пронађено је у планинској области Сијера де ле Кулебра.

Више од 30 шумских пожара широм Шпаније приморало је на евакуацију више хиљада људи. Пожар је захватио око 220 квадратних километара шуме и шипражја.

У Шпанији и Португалији више од 1.000 људи преминуло је посљедњих дана од посљедица врућине. 

Пожари су регистровани и у областима Кастиља и Леон, Галиција, Кастиља, Андалзија и Екстремадура. Премијер Педро Санчез посјетио је данас Екстремадуру.

Очекује се да ће у Шпанији вријеме сутра бити повољније, али олакшање ће бити кратког даха јер се већ у сриједу очекује нови топлотни талас, посебно у сушном региону Екстремадуре, на западу земље.

 

У Португалији су почетком мјесеца тремпературе достигле 47 степени Целзијуса али је сада ситуација  много боља. Температура је знатно нижа, што је помогло ватрогасним екипама да напредују у борби против пожара.

Званичници у Британији издали су прво упозорење о екстремној врућини, а прогноза метеоролошке службе је да би рекордна температура од 38,7 Целзијуса, постављена 2019. године, могла бити оборена.

"Могуће је 41 степен, чак и 43" рекла је извршна директорка Метеоролошког бироа Пенелопи Ендерсби.

У региону Балкана, такође, су регистровани спорадични шумски пожари, а најгоре врућине очекују се касније ове недјеље.

Власти у Словенији саопштиле су рано данас да су ватрогасци успјели да један пожар ставе под контролу. Хрватска је у Словенију послала "канадер" да помогне у борби против пожара након што се прошле недјеље борила са ватреном стихијом дуж обале Јадранског мора. Пожар у Шибенику приморао је неке људе да напусте своје домове, али је касније угашен.

 

У Француској су оборени топлотни рекорди, а врели вјетрови искомпликовали су напоре за гашење пожара на југозападу земље.

"Ватра буквално експлодира" рекао је Марк Вермеулен, шеф регионалне ватрогасне службе који је описао како се стабла дрвећа ломе док их пламен гута, шаљући варнице и жеравице у ваздух који онда шири вјетар.

Он је додао да се суочавају са екстремним и изузетним околностима.

Власти су евакуисале још градова, премијештајући још 14.900 људи из области у којима постоји опасност да се нађу на путу пожара и густог обла дима.

Више од 31.000 људи евакуисано је из својих домова и љетовалишта у региону Жиронде откако су пожари почели 12. јула, јавља АП.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана