Томић: Процес тражења несталих вратити на ниво Српске

Срна
Томић: Процес тражења несталих вратити на ниво Српске

ПЕТРОВО - Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је на Озрену, гдје се обиљежава Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, да је процес тражења несталих потребно вратити на ниво Српске.

-Морамо учинити све да вратимо ту надлежност, коју су са нивоа Републике Српске одузели странци. У супротном, ово ће се одужити и никада се неће сазнати за трагедију коју су доживјеле ове породице. Нажалост, послије толико година, нисмо успјели да идентификујемо и пронађемо наше нестале и борце и цивиле, међу којима су и жене и дјеца - рекао је Томић.

Нагласио је да је све то због тога што се одређене дужности преузимају на ниво БиХ, па у току једне године буде пронађено једно или ниједно лице.

-На такав начин нећемо никад стићи до праве цифре, односно до тога да људи буду сахрањени, да њихове породице могу доћи на њихове гробове, прислужити свијеће. Нико не може да осјети какав је то бол за изгубљеним сином, оцем, братом када не можете да дођете на мјесто њиховог вјечног починка. Оно што остаје нама јесте да се увијек боримо, са позиција на којима се налазимо, за то да буду пронађени и да нађу спокој и мир људи који су изгубили свој живот - истакао је Томић.

Поручио је да је обавеза и чувати Републику Српску, као и подршка предсједнику Милораду Додику и руководству Српске да истрају у борби.

-Само кад имамо Републику Српску, када имамо слогу међу својим народом, не може нам нико ништа. Увијек траје рат, и данас је рат - економски, финансијски, политички. На сваки начин покушавају урушити Републику Српску због тога што хоће да задржи свој идентитет, што хоће да поштује закон, право и Дејтонски мировни споразум - рекао је Томић.

Нагласио је да у овом свијету не постоји право и правда, него сила, али да се не смије поклекнути.

-Морамо издржати, стога је неопходна подршка предсједнику Додику и руководству Српске да истрају у овој борби у којој морамо изаћи као побједници, јер, онај ко је у праву, увијек побјеђује - поручио је Томић.

Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за још 1.636 лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима 312 жена и дјеце.

Трага се за још 620 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова.

У Републици Српској се од 2021. године овај дан обиљежава 30. августа, када је и Међународни дан несталих установљен у знак сјећања на жртве злочина против човјечности и кршење људских права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана