Током расправе у НСРС поручено: Уставни суд срушио Устав

Ведрана Кулага Симић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ је срушио Устав и показао шта мисли о једној половини ове земље и једном конститутивном народу.

Поручено је то током скупштинске расправе о Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске као реакција на посљедње одлуке те правосудне институције којима су искључени представници из Републике Српске из одлучивања у том суду.

Шеф посланичког Клуба СНСД-а Игор Жунић је рекао да је правде све мање.

- Уставни суд БиХ покушава да преузме улогу високог представника. Доносили су политичке одлуке по задатку, али им то неће полазити за руком јер Српска има институције да не буде развлашћена како сте замислили. Онај ко се представља као чувар Устава исти крши - рекао је Жунић и позвао на јединство.

Предсједник Клуба СДС-а Вукота Говедарица је предложио амандман који гласи да се одлуке суда, доносене послије 19.јуна када су прекршили своја правила, неће примјењивати.

- Очекујем да ће бити усвојен - рекао је Говедарица који је увјерен да ће предложени закон стићи и до Уставног суда РС јер ће неко сигурно посегнути за механизмом заштите виталног националног интереса.

Споменка Стевановић из ДЕМОС-а навела је да све што није јасно наведено у Дејтонском споразуму припада ентитетима, али да је Уставни суд својим одлукама покушао да измијени ову ставку.

-У прошлости смо имали дјеловање високог представника, а данас је његову улогу преузео Уставни суд. Ово је правни хаос, захваљујући управо Уставном суду и високом представнику - истакла је Стевановићева.

Она је додала да се ситуација усложњава и да је додатно оптерећена измјеном правила која су раније у Уставном суду БиХ гарантовала учешће у одлучивању бар једног судије из Републике Српске.

-Никоме није одговарало да стране судије оду из Уставног суда БиХ. Бошњаци су ту видјели средство за остварење својих политичких циљева - закључила је Стевановићева.

Посланик Народне партије Српске Драган Галић истакао је током дискусије да треба наставити с активностима заштите интереса Републике Српске.

-Овај закон треба подржати и требамо бити јединствени. То је први корак ка уређењу стања у Уставном суду БиХ у којем ће се бирати и у којем ће одлучивати и судије из Републике Српске - навео је Галић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да из опозиције нису долазили приједлози рјешења за кључна политичка питања, осим ранијих приједлога СДС-а.

-Ниједан приједлог, само дефетизам и покушај да се скрене тема. Овдје се скреће тема и банализује јединство - навео је Стевандић.

Рекао је да се Српска суочава с озбиљним питањем и да је жеља Сарајева да се проблематизује имовина или чак постојање Републике Српске.

-Није у реду провоцирати људе који су проводили дане и ноћи да формирају закључке и заштите имовину. Ова Народна скупштина је допринијела томе да више нема високог представника и треба да буду поносни на себе они који су га дислоцирали - каже Стевандић.

Нагласио је да се након побједе над високим представником тражи и побједа над Уставним судом БиХ, наглашавајући да се то ради сталожено и у складу с Уставом.

-Дефетизам разара ткиво сваког народа. Незнање се може поправити, али карактер не може. Потрудите се да не покварите српски карактер - навео је Стевандић.

Републички премијер Радован Вишковић је рекао да нема ретроактивности примјене закона.

- Све ово је посљедица те пленарне сједнице Уставног суда 19.јуна. То је показивања мишића, силе и односа према једној половини БиХ - рекао је Вишковић и додао да је ово легални одговор Српске.

Овај акт који су предложили предсједник Републике Српске Милорад Додик, народни посланици и Влада Српске предвиђа да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати и извршавати на територији Републике Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Приједлог закона предвиђа да се лица која су дужна да поступају према одредбама овог закона изузимају од кривичне одговорности прописане кривичним законодавством БиХ, у погледу кривичних дјела у вези са извршењем овог закона и биће заштићена од институција Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана