Теже бити начелник него посланик

Маријана Миљић Бјеловук
Теже бити начелник него посланик

БАЊАЛУКА - Нисмо се заситили крупних политичких питања. Искуство стечено у републичком парламенту је добар темељ за развој мањих средина, а пред нама је сигурно тежи посао него што је био у Народној скупштини Српске.

У овом ставовима су сагласни одлазећи народни посланици власти и опозиције који напуштају Народну скупштину РС након десет и 14 година јер су изабрани за прве људе у својим општинама на одржаним локалним изборима. Ријеч је о Игору Жунићу (СНСД) који је изабран за градоначелника Дервенте, а који је први пут на општим изборима 2014. године вољом грађана изабран за посланика у Народној скупштини, али и 2018. и 2022. године, односно укупно два и по мандата или десет година провео је у посланичким клупама.

Дуже од њега на овој функцији је сада први човјек Гацка Вукота Говедарица (СДС) који је на изборима 2006. освојио мандат у Народној скупштини, а потврдио га на изборима 2010. године.

Говедарица је обновио мандат и 2014. године, али је изабран за народног посланика и 2022. године. Када се подвуче црта, у посланичким клупама провео је три и по мандата или 14 година.

- Велика је част бити народни посланик. Надам се да сам оправдао повјерење грађана које су ми указивали од 2014. године. Парламент ћу памтити по доношењу закона, озбиљним темама које смо отварали, али и по политичким дискусијама и расправама које смо водили - казао је “Гласу” Жунић и додао да се трудио да његове расправе и дискусије не прелазе границе доброг укуса и политичке коректности.

Наводи и да се није заситио великих политичких тема без обзира на то што иде на локални ниво.

- Представници локалних заједница, а нарочито градоначелници морају се посветити и великим политичким темама без обзира на то што су задужени за локал - наводи Жунић.

Наглашава и да ће стечено политичко искуство из републичког парламента, али и познанства која је склопио у протеклој деценији искористити за бољитак грађана Дервенте.

С обзиром на то да је био и замјеник начелника, наводи да на основу тога може извући закључак да је најтежи политички посао који постоји бити начелник или градоначелник.

- Теже је и одговорније јер смо у директном контакту са грађанима, комшијама. Та одговорност коју носимо гледајући их сваки дан у очи је нешто најодговорније што у политици може бити – закључио је Жунић.

С друге стране, Говедарица каже да крупних политичких питања човјек не може да се засити јер она имају, како наводи, своју специфичну тежину.

- Увијек сам волио да учествујем у расправама о тим крупним политичким темама. Нажалост, могу да констатујем да су оне у највећој могућој мјери биле предмет манипулације јер се од свих њих које су стајале на столу ништа озбиљније није дешавало – казао је “Гласу” Говедарица.

Наглашава и да ће му искуство из НСРС, али и оно животно добро доћи за развој општине Гацко.

- Креације идеја и визија морају да постоје. Морамо да градимо добар однос са грађанима. Међусобно повјерење не можемо градити ни на један други начин изузев на искрености - поручио је Говедарица.

Додаје и да је посао првог човјека у општинама и градовима одговорнији од онога из посланичких клупа.

- Одговорнија је позиција у локалној власти првог човјека јер практично од њега доста ствари зависи, али и од његових сарадника који могу бити од велике помоћи. Дакле, вјерујем да је улога начелника и градоначелника тежа и одговорнија него посланика - закључио је Говедарица.

Освојени гласови

На одржаним локалним изборима према подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Игор Жунић је освојио 5.798 гласова у Дервенти.

С друге стране, Вукота Говедарица је на основу добијеног повјерења 2.963 суграђана изабран за начелника Гацка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана