Тестна фаза у два града: Када ће у цијелој Српској почети плаћање казни платним картицама

Срна
Тестна фаза у два града: Када ће у цијелој Српској почети плаћање казни платним картицама

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске демонстрирало је данас у Бањалуци могућност плаћања новчаних казни за почињени прекршај у саобраћају платном картицом на лицу мјеста.

Ресорни министар Синиша Каран сматра да је ријеч о великој олакшици за грађане, посебно оне који немају пребивалиште или боравиште у Републици Српској.

-Због недостатка оваквог система у ранијем периоду има око 40.000 ненаплаћених прекршаја, а ријеч је углавном о људима који живе у иностарнству - рекао је Каран новинарима.

Он је додао да је могућност овог сервиса и препознавање оних који имају неплаћене прекршајне налоге.

-Тестна фаза креће данас у полицијским управама Бањалука и Бијељина у наредне двије, три седмице, да би се потом кренуло у цијелој Републици Српској - рекао је Каран и указао на важност поштовања саобраћајних прописа.

Он је навео да овакав систем има тек неколико држава у окружењу, те је захвалио НЛБ банци на сарадњи у увођењу плаћања казни посредством платне картице.

Предсједник Управе НЛБ банке Горан Бабић рекао је да вјерују да ће грађани на овај начин моћи лакше и ефикасније да, када се нађу у ситуацији саобраћајног прекршаја, платити предвиђену казну без одласка и чекања у редовима на шалтерима.

-Наравно, моћи ће да искористе попуст од педесет одсто јер плаћају на лицу мјеста - рекао је Бабић.

Демонстрацији могућности плаћања новчаних казни по почињеном прекршају у саобраћају посредством електронског система присуствовао је и директор Полиције Српске Синиша Кострешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана