Теслић и Модрича дугују највише новца

Маријана Миљић Бјеловук
Теслић и Модрича дугују највише новца

БАЊАЛУКА - Обавезе 53 општине у Републици Српској по основу кредита и издатих обвезница износе више од 140 милиона марака, а прво мјесто заузима Теслић чији је дуг на крају прошле године био 8,85 милиона КМ.

У информацији о стању јавне задужености у БиХ коју је израдило Министарство финансија и трезора БиХ, и то на основу достављених података из Српске и ФБиХ, наведен је и табеларни преглед унутрашњег дуга локалних заједница у Српској.

Према раније достављеним подацима из републичког Министарства финансија, шест локалних заједница у Српској, и то општина, нема обавеза по основу кредита, а то су Челинац, Петровац, Источни Дрвар, Источни Мостар те Рудо и Осмаци. Тих локалних заједница нема ни у табели коју је скројило Министарство финансија и трезора на нивоу БиХ.

Нешто мање обавезе од Теслића има Модрича. Дуг те локалне заједнице банкама износи 5,15 милиона КМ те још додатних  3,16 милиона КМ по основу емитованих обвезница.

Трећу позицију на листи општина које су највише кредитно задужене заузима Србац чији је укупан унутрашњи дуг на крају прошле године износио 7,35 милиона. Од то­г износа на кредите код банака односе се 2,94 милиона, а на емитоване обвезнице 4,43 милиона КМ.

На четвртом мјесту је Соколац, чија кредитна задуженост износи 7,15 милиона, док пету позицију заузима Билећа чији кредити се мјере бројем од 7,04 милиона марака.

Међу општинама које су највише задужене налази се и Козарска Дубица чији унутрашњи дуг износи 6,76 милиона, те Котор Варош чије су обавезе по истом основу на крају 2022. године износиле 6,40 милиона КМ.

- Кредитна задуженост општине Шамац износи 5,99 милиона, Кнежева 5,73 милиона, а Станара 5,54 милиона КМ - наведено је у информацији.

Из табеларног прегледа видљиво је да најмање обавезе по основу кредита има Купрес и оне износе свега 81.135 марака, а затим слиједи Оштра Лука која банкама дугује нешто више новца од њих, односно 91.027 марака.

Кредитне обавезе Вукосавља износе 144.890, Крупе на  Уни 213.140, а Трнова 388.513 марака.

У Савезу општина и градова РС наводе да без кредита нема ни значајних пројеката у локалним заједницама широм Српске.

- Било који озбиљнији пројекат немогуће је реализовати без задужења или подршке Владе РС - рекао је “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић и додао да веће локалне заједнице остварују и веће приходе те самим тим имају и простора за веће задужење у односу на мање општине у Српској. 

Градови

Обавезе 11 градова у Српској по основу кредита тешке су скоро 220 милиона марака, а прво мјесто заузима Бањалука која комерцијалним банкама у земљи и по основу емисије обвезница дугује 56,14 милиона КМ. Највећи град у Српској прати Добој који је банкама на крају прошле године дуговао 46,04 милиона марака, док трећу позицију држи Бијељина чије обавезе по истом основу износе 27,38 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана