Терзић: Важно да сви градови Србије сарађују са градовима Српске

СРНА
Терзић: Важно да сви градови Србије сарађују са градовима Српске

БЕОГРАД - Сарадња између Краљева и локалних заједница у Републици Српској темељи се на пријатељским и братским односима истог народа који је раздвојила ријека Дрина, а важно је и да сви градови и општине у Србији имају такву сарадњу, рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Он је за Срну истакао да грађани Краљева подржавају српски народ у БиХ у његовој борби за очување српског идентитета, као и заједничку борбу да се објасни значај опстанка Републике Српске. Краљево је и у периоду бивше Југославије имао потписан споразум о братимљењу са Гораждем, а послије ратних сукоба обновило је сарадњу са Новим Гораждем.

"То је град са којим имамо братске односе, али Краљево сарађује и са готово свим градовима и општинама на територији Републике Српске, а посебно са Требињем и општином Рудо", навео је Терзић. Он је истакао да се труде да развијају сарадњу у области привреде, туризма и образовања, као и заједнички рад на напретку српског народа, без обзира на то гдје живио.

ВАЖНО ДА СВЕ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ САРАЂУЈУ СА ОНИМ У СРПСКОЈ

Говорећи о значају повезивања Срба са двије стране Дрине, о учвршћивању јединства, идентитета, традиције и културе, Терзић је навео да је веома значајно да све локалне заједнице у Србији сарађују са оним у Српској.

Он је истакао да је значајна и сарадња са организацијама које окупљају Србе и раде на очувању њиховог јединства, традиције и културе на простору бивше Југославије, односно у Црној Гори, Сјеверној Македонији и Хрватској.

"Ми се трудимо да заједно са људима које воде ове локалне самоуправе радимо и на сарадњи културно-уметничких друштава /КУД/, па је тако КУД из Ушћа у Краљеву годинама гост фестивала који се крајем јуна одржава у Требињу, а одлазе и у друге градове у Републици Српској", напоменуо је Терзић.

Он је рекао да његују српску баштину и тако што обезбјеђују довољно средстава за КУД-ове, који су чувари јединства, традиције и културе. "Сигуран сам да ћемо у будућности учествовати у још много других подухвата на заштити културе спрског народа", истакао је Терзић. О

н је подсјетио да Краљевачко позориште сарађује са позориштима из Републике Српске, те да је недавн

ГРАЂАНИ КРАЉЕВА УЗ НАРОД СРПСКЕ

Када је ријеч о борби српског народа у Републици Српској за очување Српске и њен опстанак, упркос притисцима и нападима са Запада и из Сарајева, Терзић је рекао да су народ из Србије и грађани Краљева, све вријеме уз српски народ у БиХ, током његове борбе за очување српског идентитета.

"Трудимо се да добром сарадњом са Представништвом Републике Српске у Србији пренесемо људима у Краљеву, али и другим местима, значај борбе за очување српског идентитета и Републике Српске", истакао је Терзић. О

н је додао да у томе помажу бројне организације учесника ратова од 1991. до 1999. године и ратних војних инвалида. "Верујем да ћемо само сви заједно, борећи се за српски народ, успети да објаснимо значај опстанка Републике Српске као ентитета који успешно одолева притисцима и из Сарајева и из међународне заједнице", рекао је Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана