Терористи из БиХ пријетња читавом свијету

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Аваз

БОСАНСКА КРУПА - Тероризам је у институције БиХ ушао још 1991. године са Алијом Изетбеговићем и никада из њих није истјеран. У правосудним и безбједносним органима је и те како присутан, а улазак у универзитет је практично био завршна операција.

Став је то стручњака за безбједност након што је  у Босанској Крупи малољетник убио полицајца Озрена Марана, а ранио његовог колегу Авду Хасановића. Цијели случаја окарактерисан је као терористички напад, а осим малољетника који је осумњичен за убиство, ухапшено је још неколико особа, међу којима и професор са Универзитета у Бихаћу. 

Према незваничним информацијама ухапшени су Хакија Канурић, Хидајет Мушић, Хајудин Шабић, Џевдет Мујовић, Мухамед Делалић, Мухарем Бајрић и Ријад Нахић. Канурић је, како медији преносе, професор на Исламско-педагошком факултету Универзитета у Бихаћу. 

- У образовању, тачније у универзитету радикални исламисти нашли су механизам тровања дјеце, односно њиховог усмјеравања и регрутовања за одређене акције. Није ово почетак, ни инцидент. Вехабизам је овдје стално присутан, полицајце убијају константно са одређеним временским прекидима - казао је “Гласу” стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, који додаје да десетине предмета никада нису истраживане. 

БиХ је, наводи он, легло тероризма захваљујући политикама из Сарајева.

- Терористи имају подршку у оквиру политичког система и са њима је тешко разговарати. На Западу одлично разумију да је БиХ терористичка база за нападе на Европу, односно да је она најперспективнија одскочна даска исламског радикализма за Европу - поручио је Галијашевић. 

Случај из Босанске Крупе, наглашава он, упалио је аларм и питање одакле 15-годишњаку снага да убије.

- Гдје је он обучаван да ножем убије једног, а рани другог полицајца. Он нема довољно физичке снаге. То мора надокнадити властитом вјештином и она се не стиче у кући и за књигама, него у неким камповима. Али да ми не бисмо причали о свим тим камповима у ФБиХ ту је министар одбране Зукан Хелез да измисли руске кампове и окрене западни поглед према причи: Ево Руса, они праве проблем. То измишљање чини Хелеза саучесником у овом терористичком акту - истиче Галијашевић. 

Наводи и да, нажалост, у будућности можемо очекивати сличне догађаје.

- Радикални ислам премрежио је обавјештајно-безбједносне и правосудне институције и они ту врше контраобавјештајну заштиту терориста. Сакривају их и омогућавају им обуке. Поновиће се. Та мрежа није ни дирнута. Она је снажна у БиХ, организована, подржана споља и интегрисана у терористичку организацију Муслиманско братство - закључио је Галијашевић.

Сличан став заступа и декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин који говори да је стање пуно горе, јер БиХ никада није била спремна да се суочи са проблемом постојања вехабијских заједница и параџемата те дубоком индокринацијом радикалног ислама на овим просторима. 

- Никада нису били спремни да се суоче, трајно прате и спријече дјеловање оних који су се враћали са ратишта из исламских земаља и који су у БиХ ставили себи улогу да шире радикални ислам - казао је “Гласу” Жупљанин. 

Нагласио је да је случај из Босанске Крупе наставак стања у којем сасвим сигурно постоје они који на организован начин желе да шире страх и панику у БиХ те дижу тензије на што је могући виши ниво, али и да спроводе политику коју је заступао творац исламске декларације Алија Изетбеговић. 

- Ријеч је о опасној идеологији мржње према свему што би позитивно могло бити у БиХ. Проблем је што надлежни у БиХ, прије свега у другом ентитету не признају да постоји проблем и не желе да се укључе у његово рјешење. То није опасно само за РС и БиХ, већ и за регион, па и свијет - навео је Жупљанин.

Нагласио је да ову тврдњу потврђује и чињеница да је у посљедњих десет и више година сваки терористички чин који се десио у свијету на одређене начине имао конекције са БиХ. 

- Било да су извршиоци тих дјела били поријеклом или обучавани у БиХ или су, са друге стране, имали логистичку подршку у БиХ. Према томе крајњи је тренутак да се освијесте они који су заслијепљени овом идеологијом и да схвате да никоме ништа неће добро донијети - закључио је Жупљанин.

ПРИТВОР 

На рочишту у Општинском суду у Босанској Крупи одређен је притвор малољетнику који је починио убиство једног и тешко ранио другог полицијског службеника у Полицијској станици у Босанској Крупи - потврђено је из Кантоналног тужилаштва у Бихаћу.

Притвор, одређен на захтјев Тужилаштва Унско-санског кантона, трајаће 30 дана током којих ће бити спровођене истражне радње, укључујући вјештачења, да би биле прикупљене све релевантне чињенице потребне за расвјетљавање овог злочина.

Из Тужилаштва УСК-а раније је саопштено да је малољетни нападач приведен те му је постављен бранилац по службеној дужности, који има сертификат за поступање у предметима гдје је осумњичена особа малољетник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана