Тегелтија: Уставни суд БиХ нема легитимитет, тога свјесне и судије

Srna
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Позив крњег Уставног суда БиХ парламентима Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ да изаберу судије у тај суд показатељ је да су и садашње судије свјесне да суд нема легитимитет и услове за рад у складу са Уставом БиХ као Анексом четири Дејтонског мировног споразума, изјавио је савјетник предсједника Српске Милан Тегелтија.

"Уколико у Уставном суду БиХ нема судија из Републике Српске, онда су свјесни да је он у овом тренутку деконституисан до избора тих судија и као такав не може доносити одлуке које своје извориште имају у уставном и дејтонском легитимитету тог суда, који се управо изражава кроз његов састав", појаснио је Тегелтија за Срну.

Тегелтија је навео да парламенти оба ентитета конституишу Уставни суд избором судија, а да исто тако, уколико не врше именовање судија, они га деконституишу и одузимају му легитимитет.

"У овом тренутку Уставни суд БиХ у својој конструкцији нема повезницу са Републиком Српском, коју би морао да има уколико жели да се поштују одлуке које се на њу односе", рекао је Тегелтија.

Он истиче да је тај конструкцијски недостатак легитимитета немогуће надомјестити другачије, осим избором судија од Народне Скупштине Републике Српске.

"Тога су дубоко свјесне и садашње судије тог суда, па премда то не изричу овим позивом за именовање судија парламентима, то јасно говоре", истакао је Тегелтија.

Уставни суд БиХ позвао је јуче Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ да без одгађања изаберу судије које недостају у Уставни суд БиХ с циљем да се, како наводе, омогући несметано функционисање ове институције.

Сјединца Уставног суда БиХ одржана је без иједног судије из реда српског народа и онлајн јер судије странци нису могли доћи због отказаних летова.

Још 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а једини преостали судија Србин Златко Кнежевић и званично је, на сопствени захтјев, почетком ове године отишао у пријевремену пензију.

Од 3. јануара у Уставном суду БиХ остало је двоје бошњачких и један хрватских судија, као и Албанац, Швајцаркиња и Нијемица, које је изабрао Европски суд за људска права.

Најмање шест пута у постдејтонској БиХ, Република Српска је предлагала закон о Уставном суду и инсистирала да се странци врате у своју земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана