Тегелтија: Споразуми треба да омогуће већу слободу кретања и мобилности радне снаге

Срна
Тегелтија: Споразуми треба да омогуће већу слободу кретања и мобилности радне снаге

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас Срни да сва три споразума која ће сутра бити потписана у оквиру Берлинског процеса треба да омогуће већу слободу кретања људи и мобилности радне снаге.

Тегелтија је навео да ће у оквиру овог самита у Берлину бити потписани споразум о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора стоматологије и архитектуре, споразум о признавању квалификација високог образовања на западном Балкану и споразум о слободи кретања са личним картама на западном Балкану.
-Циљ састанка у Берлину је да се покаже да је Берлински процес покретач регионалне сарадње и неко ко убрзава процес европских интеграција земаља западног Балкана -  рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да сви споразуми подлијежу унутрашњој ратификацији и када се тај процес заврши у свим земљама западног Балкана онда ће се моћи реализовати.

Према његовим ријечима, процеси ратификације су различити у свакој земљи, као и процедуре, али када се постигне сагласност онда то релативно брзо може да се заврши ако има добре воље, а очигледно је има чим се потписују споразуми.

-Унутар регионалног тржишта очекујемо да се много више уради о питању бржег кретања робе на границама у односу што сада имамо - рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да се о овим споразумима дуго разговара, али да би без великог учешћа Њемачке посљедњих мјесеци тешко били усаглашени у овом тренутку.
Тегелтија је навео да је унутар самита незаобилазна тема и енергетска безбједност, те да се очекује да сутра буде прихваћена заједничка изјава о енергетској безбједности у земљама у транзицији западног Балкана, питање миграција, безбједноси и још неке теме.

- Не постоји сагласност у вези са заједничком изјавом о енергетској безбједности и зеленој тразицији на западном Балкану, то није изјава која се потписује већ само прихвата - рекао је Тегелтија који се нада да ће до трентука када буде требало да буде прихваћена бити постигнута и сагласност.

Миграције, додао је, такође поново попримају значајан обим, поготово у земљама западног Балкана, али је напоменуо да је познато да њима није БиХ крајње одредиште него су то земље ЕУ.

-У оквиру Берлинског процеса вјероватно ће се донијети одлука и да се оснује фонд културе младих западног Балкана под управом Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РИКО). Тај фонд треба да поспјеши културну сарадњу међу младима - рекао је Тегелтија.

Додао је да ће тај цијели процес у највећој мјери бити потпомогнут финансијским средствим Њемачке, док ће земље западног Балкана у том фонду учествовати са малим износом.

Тегелтија је подсјетио да је процес тзв. “западни Балкан” успостављен са циљем да помогне земљама западног Балкана да убрзају процесе европских интеграција док не постану чланице Уније.

Он је напоменуо да су се осам година након успостваљања Берлинског процеса јавила неслагања о томе колико тај процес убрзава, помаже, те су упоредо са тим покренуте неке иницијативе о стручној сарадњи земаља западног Балкана без учешћа ЕУ попут “Отвореног Балкана”.

Тегелтија је напоменуо да оно што се сада потписује није дио европског пута, већ ствари којима земљама западног Балкана треба да омогуће да боље функционишу између себе док не буду у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана