Тегелтија: Расписан конкурс, нови директор УИО треба да буде из СНСД-а

ГС
Тегелтија: Расписан конкурс, нови директор УИО треба да буде из СНСД-а

САРАЈЕВО –Министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија, рекао је да је донесена одлука да се распише конкурс за избор новог директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

-То ће се ускоро догодити, а када се заврши конкурсна процедура одлуку о именовању донијеће Савјет министара БиХ - казао је Тегелтија.

Будући да су се појавиле информације о томе да би управо он требао бити нови директор УИО БиХ, Тегелтија каже да једино о чему је разговарано је да мандат припадне представнику из реда српског народа и из СНСД-а, али не и о именима.

-Ове године биће 20 година од успостављање Управе, а у том периоду директори су били из реда бошњачког и хрватског народа. Управни одбор УИО-а 2009. године ме предложио за директора, али нисам никада именован. Тако да се с именовањима у оквиру Савјета министара БиХ може свашта догодити - каже Тегелтија за Фену.

Када је у питању Управни одбор УИО-а Тегелтија, који је у прошлом мандату обављао дужност предсједавајућег Савјета министара БиХ, каже да је било неслагања у претходном мандату око тог именовања те да није било спремности за покретање процедура избора новог директора УИО-а којем је истекао мандат још 2020. године.

Додао је да ће Савјет министара БиХ, што се тиче питања кадровских рјешења и именовања руководиоца институција БиХ, редовно бавити тим питањима, а изузетно је важно да сви буду именовани законски на мандат и када он истекне да се проведе процедура именовања.

Он је истакао да је буџет кључни документ сваке власти. Тако би, по његовом мишљењу, за нови сазив Савјета министара БиХ било веома важно да се усвоји што је могуће раније.

-У процесу преговора о формирању нове власти и коалиција у времену послије октобарских општих избора, управо питање усвајања буџета искристалисало се као једно од кључних јер се њима обезбјеђује несметано функционисање институција БиХ- нагласио је Тегелтија.

Додао је да је тада наглашено да би БиХ до краја првог квартала требала имати усвојен овогодишњи буџет.

- Уколико буде добре воље и власт буде функционисала, а увијек су могућа изненађења, буџет би се могао усвојити до 31. Марта – истакао је Тегелтија.

Велики дио посла око израде овогодишњег буџета већ је завршен у прошлој години, каже Тегелтија и додаје да је буџет готово био и припремљен, али се о њему нису изјашњавали јер му недостаје основни елемент, а то је с колико средства ће се располагати у 2023. години.

Ипак најважнија претпоставка је завршена, а то је усвајање Документа оквирног буџета, такође сви буџетски корисници су доставили своје буџетске захтјеве и преостало је да Фискални савјет, којег чине премијери и министри финансија ентитета те предсједавајући Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ, усвоји Глобални фискални оквир.

Према процедури усвајања буџета Министарство финансија и трезора предлаже Нацрт буџета којег усваја Савјет министара, а о њему се потом изјашњава Предсједништво БиХ које га у форми приједлога доставља на коначно усвајање Парламентарној скупштини БиХ.

-На првој сједници Фискалног савјета, којег чине и неки стари чланови јер нови сазив Владе ФБиХ још није именован, договорили смо да се обави још један круг политичких преговора везано за Глобали фискални оквир. Суштина свих разговора је колико ће средстава БиХ повући са јединственог рачуна трезора - појашњава Тегелтија.

Управо то је лимит на основу чега се израђује буџет за 2023. годину. Процјене које је направио кабинет досадашњег министра финансија Вјекослава Беванде је да је потребно повући додатних око 220 милиона КМ с јединственог рачуна.

Остаје да се види до којег ће се износа доћи и колики ће бити буџет. Први документ буџета кретао се око 1,3 милијарде КМ за функционирање институција и нешто мање од тог износа планирано је за финансирање вањског дуга.

-За мене је много важније у овом тренутку да имамо усвојен буџет до 31. марта од његовог износа. Тај документ ће се свакако разликовати од прошлогодишњег јер је било неколико измјена која захтијевају додатна средства - казао је Тегелтија.

Појаснио је да ће се то догодити због повећања основице за запослене, због измјена коефицијаната за обрачун плата за оне који нису на руководећим позицијама. Такође потребна су и додатна средства за материјалне трошкове због повећања цијена на тржишту, а ту је и кредит чије сервисирање је потребно завршити у 2023. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана