Тегелтија: Отклонити политичке блокаде и на прољеће почети изградњу ХЕ „Бук Бијела”

Срна
Тегелтија: Отклонити политичке блокаде и на прољеће почети изградњу ХЕ „Бук Бијела”

БЕОГРАД - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Београду да очекује да ће до прољећа бити отклоњене политичке блокаде и да ће почети изградња Хидроелектране “Бук Бијела”, поручивши да “Електропривреда Републике Српске” у овом тренутку гради још неколико хидроелектрана.

Он је рекао да се у овом тренутку ради Хидроелектрана “Дабар” која ће бити у власништву “Електропривреде Српске” и заједнички се инвестира у Хидроелектрану на Сутјесци, која се ради са кинеским партнерима.

-Сматрам да би било добро да у изградњи било каквог производног капацитета власништво државе треба да буде у што већем износу - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре након Регионалне конференције о обновљивим изворима енергије у Београду.

Појаснио је да је “Бук Бијела” заједнички пројекат “Електропривреде Српске” и “Електропривреде Србије” на ријеци Дрини, те да је планиран још у вријеме заједничке државе, само у већем обиму него данас.

„Бук Бијела“ је и даље један врхунски пројекат, који обухвата обновљиве изворе енергије. За мене је врло значајан разлог што је тамо сувласник јавно предузеће „Електропривреда Српске“. Моје становиште је да држава мора имати што више властитих производних капацитета -  рекао је Тегелтија.

Појаснио је да проблем за изградњу “Бук Бијеле” нису ни еколози, нити њихови захтјеви, већ је он политички.

-Имамо политички захтјев који је тешко разумљив у овом тренутку и долази из политичког Сарајева и у овај процес је укључен Уставни суд БиХ и чекамо одлуку о томе, да се настави изградња „Бук Бијеле” - каже Тегелтија.

Тегелтија је прецизирао да се у овом тренутку на том локалитету изводе припремни радови и да ништа није обустављено, али да је без одлуке Уставног Суда тешко започети озбиљније радове.

-„Бук Бијела“ би значајно повећала стабилност у снабдијевању електричном енергијом, поготово Републике Српске и дјелом Србије. Њима је тренутно потребно више електричне енергије него што ми у овом тренутку имамо - рекао је он.

Тегелтија је поручио онима који блокирају овај пројекат из политичких разлога да одустану и омогуће да се заврши у неколико наредних година.

-Надам се да ће у политичком Сарајеву, посебно након проблема које имамо сада са енергентима, а почели су прије него што је дошло до снажног раста цијена, разумјети да је у овом тренутку због политичких ставова праве много већу штету - рекао је он.

Тегелтија је указао да у вези са блокадом овог пројека не постоји заинтересованост јавности, ни медија, додавши да када би рекао нешто за НАТО или против НАТО-а да би се о томе писало данима.

-Очекујем да ћемо до прољећа идуће године имати одблокиран овај процес и изградњу Хидроелектране „Бук Бијелаж” - поручио је он.

Када је ријеч о проблемима који прате изградњу гасовода, Тегелтија је навео да ту постоје одређени неспоразуми, али да тај проблем није у вези са тим ко инвестира, него одакле треба тај гас да дође.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана