Тегелтија о куповини зграде УИО у Бањалуци: Отворене пристигле понуде

Срна
Тегелтија о куповини зграде УИО у Бањалуци: Отворене пристигле понуде

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Зоран Тегелтија рекао је данас да је Комисија отворила пристигле понуде за куповину зграде УИО у Бањалуци, да је пред њом обиман посао и да је неће пожуривати да донесе рјешење.

Тегелтија је рекао новинарима да је пред Комисијом више од пет пакета документације.

"У овом тренутку се појавило и то да је понуда која постоји значајно већа од износа који ми имамо на располагању", истакао је Тегелтија и додао да ће одлуку о куповини зграде УИО у Бањалуци донијети у складу са Законом о јавним набавкама и расположивим средствима.

Он је додао да ће о свему обавјештавати Управни одбор УИО и Савјет министара.

Тегелтија је подсјетио да је одлуком Савјета министара из 2017. године наложено да се ријеши проблем четири регионална центра и Главне канцеларије УИО, за шта су обезбјеђена и одређена финансијска средства.

Он је нагласио да је од тада ријешен смјештај регионалних центара у Сарајеву, Тузли и Мостару, али не и смјештај Главне канцеларије и Регионалног центра у Бањалуци иако је УИО покушвала да то ријеши.

Тегелтија је нагласио да су слати захтјеви градоначелницима Бањалуке да се обезбиједи земљиште и да УИО гради зграду, али никада нису добили позитиван одговор, након чега су расписали тендер за куповину зграде на који се нико није јавио до посљедњег покушаја 2021. године када је била једна понуда, али УИО није имала довољно средстава да то купи.

Он је подсјетио да је Савјет министара прошле године обезбиједио додатни дио средстава за куповину зграде за Регионални центар и Главну канцеларију УИО у Бањалуци и у складу са тим је расписан конкурс.

"Услове конкурса не можемо да промијенимо јер се број квадрата одређује према броју запослених у Регионалном центру и Главној канцеларији", рекао је он.

Тегелтија каже да мора створити услове за нормалан рад запослених у УИО, као и да процедуру морају провести у складу са Законом о јавним набавкама, што и раде.

Он није желио да коментарише изјаве опозиције и да УИО увлачи у политичке расправе, јер нажалост, неки из Републике Српске желе да преко услова рада запослених у Регионалном центру Бањалука и Главне канцеларије воде своје политичке ратове.

"Ја разумијем те дебате, али није фер и коректно да се то ради преко леђа запослених у Регионалном центру", истакао је он и позвао све да дођу у Регионални центар у Бањалуци и виде у каквим условима се ради, а да виде какви су услови у Сарајеву и Тузли.

Тегелтија каже да му је индикативно да се сваки пут појављује проблем када треба купити објекат у Бањалуци.

"То није случај само када је у питању УИО, него је иста ситуација и када се говори о Дирекцији за цивилно ваздухопловство (БХ ДЦА) и Регулаторној агенцији за комуникације БиХ", рекао је Тегелтија.

Министар саобраћаја и веза у Савјету министара Един Форто је рекао данас да је помогао да се уложи око седам милиона КМ у просторије РАК-а у Бањалуци, Сарајеву и Мостару, као и да се трајно ријеши смјештај за БХ ДЦА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана