Тегелтија: Бошњачки министри нису дошли јер Турковићева није задовољна дневним редом

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је прави разлог недоласка бошњачких министара на данашњу сједницу Савјета незадовољство што у дневни ред нису уврштене измјене и допуне Правилника о унутрашњој систематизацији Министарства иностраних послова и споразум са Француском.

Он је истакао да разлози неодржавања данашње сједнице, који су наведени у појединим медијима, нису тачни, те да је прави разлог недоласка бошњачких министара, најавила министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић сат  раније, на сједници Колегијума која је била незадовољна што у дневни ред сједнице нису уврштене измјене и допуне Правилника о унутрашњој систематизацији Министарства иностраних послова и споразум са Француском.

"Она је устала и напустила сједницу Колегијума. Било је касно да би отказали сједницу Савјета миниостара и министри из реда српског и хрватског народа су се појавили. Констатовали смо да имамо кворум што се тиче броја министара, али да нема представника бошњачког народа и нисмо могли доносити одлуке", рекао је Тегелтија новинарима у Сарајеву.

Предсједавајући Савјета министара појаснио је да Правилник о систематизацији у Министарству иностраних послова није могуће разматрати, јер нема потребно мишљење Министарства правде, те да није могуће разматрати ни споразум са Француском јер неколико институција БиХ се противи његовом садржају.

"Турковићевој је прије неколико мјесеци речено да усагласе те разлике и да без тога неће моћи бити усвојено", рекао је Тегелтија.

Он је објаснио да је дневни ред сједнице утврђен крајем августа, те да је сједница била заказана за 1. септембар, али да је и тада отказана.

"Ово данас је био пети покушај да одржимо сједницу са дневним редом који је тада био утврђен", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да му је намјера била да прије почетка изборне кампање неке ствари буду завршене и да Савјет министара са радом настави након избора, до формирања новог сазива.

"Нажалост, нисмо успјели. Раније је сједница отказивана бар дан прије засједања, али данас то није био случај", рекао је Тегелтија и појаснио да је на Колегијуму Турковићева рекла да сједници Савјета министара неће присуствовати ни она ни било који од бошњачких министара.

Он је рекао да је било противљења и због тога што у дневни ред није уврштен закон о спољним пословима.

"Посљедња измјена коју су доставили је од 5. октобра, а дневни ред сједнице утврђен је у августу. Овдје се говори о АНП, програму реформи. Ово су све интервенције од 1. септембра и ниједном није тражено ништа што се тиче програма реформи", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је најавио да ће поново заказати сједницу Савјета министара у складу са пословником у року од седам дана.

"Тада се утврђују другачији кворуми. Испоштоваћемо ту одлуку и поново ћемо ставити на дневни ред исте тачке које су биле планиране за ову сједницу", поручио је Тегелтија.

Он је додао да се већ дуго указује на чињеницу да блокаде рада Савјета министара не долазе из Републике Српске, те да и данашња сједница није одржана јер се на њој уопште нису појавили бошњачки министри.

Тегелтија је истакао да је за очекивати да данас изостане било каква реакција неке амбасаде или канцеларије Европске комисије и ОХР-а, јер су одржавање данашње сједнице блокирали бошњачки министри.

"Често долазе оптужбе да блокаде рада Савјета министара долазе од Републике Српске. Ми када смо доносили одлуке да нећемо да учествујемо у раду, ми смо рекли и зашто и који су тачно разлози", закључио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана