Тегелтија: Нелогично да није утрошено 245 милиона КМ од путарине

Срна
Тегелтија: Нелогично да није утрошено 245 милиона КМ од путарине

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да се на посебном подрачуну Јединственог рачуна УИО код Централне банке БиХ тренутно налази 245 милиона КМ прикупљених од путарине, намијењених за изградњу ауто-путева и реконструкцију других путева, те нагласио да је нелогично што ова средства нису утрошена.

"Заиста је потпуно нелогично да ова средства стоје неутрошена, док се у исто вријеме ентитетска предузећа која граде ауто-путеве и путеве у БиХ кредитно задужују код међународних финансијских институција", оцијенио је Тегелтија у интервјуу за Срну.

Тегелтија сматра да Управни одбор УИО треба донијети одлуку да се 245 милиона КМ распореди корисницима у складу са одлуком о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу ауто-путева и других путева, а да се што прије постигне договор око коначне методологије за расподјелу прихода од путарине.

"Осим чињенице да овај прикупљени приход стоји нераспоређен и неутрошен, УИО је само у посљедње три године морала платити Централној банци БиХ више од 270.000 КМ, као накнаду за држање на рачуну тако великог износа новца", рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је ријеч о намјенским средствима која се наплаћују у износу од 0,25 КМ по литру деривата који се прода на тржишту БиХ и достављају ентитетским предузећима која се баве изградњом ауто-путева и путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана