Тегелтија: Добре ствари се не могу зауставити

Срна
Тегелтија: Добре ствари се не могу зауставити

БЕОГРАД - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да процес приступања БиХ "Отвореном Балкану" блокирају два члана Предсједништва БиХ, али је он увјерен да ће БиХ на крају постати дио те иницијативе јер се добре ствари не могу зауставити колико год било опструкција из политичких разлога.

"И ми ћемо тамо доћи. То је заиста незаустављив процес. Добре ствари не могу се зауставити колико год било опструкција из политичких разлога", рекао је Тегелтија новинарима из Републике Српске у Београду гдје је присуствовао Самиту иницијативе "Отворени Балкан".

Тегелтија каже да не зна да ли ће то бити за шест или пет мјесеци, али истиче да ће доћи због тога што нико не поставља услове.

"Не морате добити кандидатски статус, ни да мијењате Устав, ништа, једноставно треба да кажете: жДа, ми хоћемо да будемо дио заједничког процеса и да будете дио те причеж", рекао је Тегелтија.

Он је указао да процес приступања иницијативи "Отворени Балкан" блокирају два члана Предсједништва БиХ који не дозвољавају да тачка дневног реда дође на сједницу Предсједништва и да се о њој гласа.

Према његовим ријечима, изненађујуће је да се о томе апсолутно не разговара. "Не говори се о томе да ли има неких проблема, шта је проблем БиХ тај жОтворени Балканж. А БиХ трпи посљедице тих блокада, нажалост", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да ће наставити да говори о важности "Отвореног Балкана" за грађане и привреду БиХ, да ће то чинити и у Сарајеву и у Бањалуци, и пред привредницима и у Београду.

"Понављаћу то непрестано у медијима да људи буду свјесни колико је то процес у којем нема политике, који доноси добробит и грађанима и привредницима БиХ. Надам се да ће и грађани разумијети све ове поруке, поготово што је данас почела и предизборна кампања", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да се и "Отворени Балкан" сусреће са проблемима, па у Сјеверној Македонији још нису ратификовани неки споразуми и нема још споразума о радној снази, наводеће да се у зачетку реализације сваке нове идеје јављају проблеми и сваког дана све брже рјешавају.

Он је рекао да се грађани и привреда чланица "Отвореног Балкана" све мање задржавају на границама, да је између њих све већи спољнотрговински промет.

Као веома охрабрујуће, Тегелтија је истакао то што привредници желе да буду дио овог процеса, пошто их блокаде из БиХ заустављају.

"Јуче сте могли видјети велики број излагача на сајму вина који су дошли из цијелог свијета, из цијеле БиХ, источне и западне, и из Републике Српске - сви су дошли тамо иако БиХ није била суорганизатор", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је БиХ, а поготово Република Српска, спремна за значајне инвестиције.

"Али имате ситуацију да се данас говори да нема електричне енергије на тржишту, а одлукама из политичког Сарајева блокирана је изградња можда најбољег енергетског пројекта - Хидроелектране жБук Бијелаж, из једног разлога, што пола инвестиције носи Влада Србије", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да су блокирани још неки пројекти попут изградње Аеродрома "Требиње", као и два гасовода - јужна и источна интерконекција, јер се дошло у ситуацију да за све што долази са Истока, у Сарајеву добија блокаду.

"У тренутку када сви траже изворе и начине да обезбиједе енергенте, ми смо се опредијелили да блокирамо", рекао је Тегелтија.

Он је указао да су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија данас у Београду потписале споразум о сигурности у снабдјевању основним животним намирницама, што значи да у сваком тренутку имају слободну трговину између себе како би имали добољно намирница.

Имајући у виду колика је криза у снабдјевању основним животним намирницима, како је навео, могуће је схватити колики је ризик непотписивања овог споразума и тога што БиХ није дио те заједничке приче.

Тегелтија је навео да се тај проблем, када се појавила криза, рјешавао тако што је он писао писма предсједнику Србије Александру Вучићу, премијеру Ани Брнабић да БиХ ставе на располагање довољне количине тих производа.

"Захвалан сам што су то они до сада урадили и мислим да и поред тога што нисмо постали дио те земље, процеса, да ће се наставити нормална трговина тим производима и према БиХ", рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана