Тегелтија: Добар приједлог Српске, регулисати цијене пелета и омогућити извоз цијепаног дрвета

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да је добар приједлог Републике Српске и њене Владе да се омогући несметан извоз огревног цијепаног дрвета, а да се цијена пелета регулише под условом да се одреди горња цијена и пелета и огревног цијепаног дрвета за грађане БиХ и кроз одређене контингенте.

Тегелтија је истакао да је најбоље рјешење да се омогући произвођачима да могу да раде и искористе неке ефекте када су у питању цијене на међународном тржишту, али са основним задатком, да грађани у Републици Српској и БиХ морају имати енергенте по прихватљивим цијенама.

"Они користе ресурсе, односно сировине које имају по фер и коректним цијенама. Цијене сировина које користе и купују од јавних предузећа су на нивоу које су биле и прије енормног раста цијена", истакао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да ће контингенти омогућити произвођачима да извезу све оно што су и прошле године извозили, а да за тржиште БиХ мора остати одговарајућа количина пелета, под прихватљивим условима.

Он је навео да се показало да цијепаног дрвета има у великим количинама на тржишту БиХ, а да на домаћем тржишту нема купаца за те производе.

"Та производња, уколико се не би пласирала, пријети да буде уништен тај призвод, под атмосферским утицајем", рекао је Тегелтија, одговарајући на питање да ли ће одлука о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената огревног дрвета и производа од дрвета, која истиче 23. септембра, бити продужена.

Он очекује да ће прије 23. септембра, када истиче одлука о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета, бити обављене консултације, како би била донесена одлука на задовољство произвођача, али и грађана БиХ.

"Чињеница је да за одлуку морамо имати сагласност. Надам се да ће бити довољно спремности за консултације са Министарством спољне трговине /и економских односа у Савјету министара/ које ће обавити консултације са ресорним министрима, да добијемо одлуку која ће омогућити фер и коректне цијене за грађане БИХ, а све оно што није потребно њима да се нађе на тржиту у Европи, јер постоји велика потражња по много већим цијенама", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, очекивало се да прије истека ове одлуке дође до стабилизације на тржишту, како производње сировина, тако и готових производа попут пелета.

"Сви очекују крај те одлуке и понашају се у складу са својим личним интересима, а мало ко покушава да нађе рјешење и за оне који се баве производњом и за грађане БиХ", изјавио је Тегелтија новинарима.

Он је рекао да је Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ утврдила свој приједлог којим тражи да се продужи примјена ове одлуке до краја године и под истим условима, уз образложење да се призвођачи и огревног дрвета и пелета не понашају фер и коректно на тржишту БиХ, као и да њихово понашање може довести до енормног раста цијена тих енергената, те угрозити снабдијевање грађана БиХ.

"Став Владе Републике Српске је нешто другачији. Морам да похвалим Привредну комору Српске која је обавила велики број консултација у претходном периоду, прије истека ове одлуке, и са произвођачима и са онима који су укључени у овај процес, покушавајући да нађу најбоље рјешење", рекао је Тегелтија.

Он је изразио неразумијевање да се на тендеру за гријање институција у БиХ не јави ниједан понуђач, а да су, с друге стране, магацини препуни тих производа.

"Очекује се да се та одлука не продужи и да се у кратком периоду све то избаци на тржиште, што може довести до значајних поремећаја на тржишту БиХ", истакао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана