Тартаља: Циљ је да добијемо и тужбе против НАТО на Балкану

Срна
Тартаља: Циљ је да добијемо и тужбе против НАТО на Балкану

Адвокат из Рима Анђело Тартаља, који је у својој домовини добио 400 тужби италијанских војника против НАТО-а због обољевања усљед изложености дејству осиромашеног уранијума на Космету и у БиХ, поручио је данас у Београду да му је циљ да побјеђује и на Балкану, али да је проблем јер код институција Србије постоји страх од НАТО-а.

Тартаља је, говорећи на научној конференцији "НАТО агресија на СРЈ - Да се вечно памти" на Факлутету за пословне студије и право универзизтета "Унион - Никола Тесла", рекао да је однедавно члан Адвокатске коморе Ниш и да је спреман да са адвокатском канцеларијом "Алексић" из тог града покрене 100 нових тужби.

Он је додао да проблем прави договор Владе Србије са НАТО из 2005. године према коме Алијанса има имунитет.

"Суд је тражио мишљење Владе Србије да ли НАТО има право да тражи имунитет за овакву врсту злочина и Министарство је потврдило да имунитет постоји на основу тог договора из 2005. године који заправо нема никакве везе са таквим посебним случајевима. Какав имунитет може да буде проглашен када причамо о ратним злочинима?", упитао је Тартаља.

Према његовим ријечима, чудно је да је НАТО затражио од Владе Србије да се потврди његов имунитет.

"Ако се ја не плашим, онда идем на суд без икаквих сумњи јер сам сигуран да ћу добро проћи, али ако се плашим онда је очигледно да сам свјестан да нека одговорност са моје стране постоји", навео је Тартаља.

Он је додао да је најважније питање зашто НАТО тражи имунитет?

"То је питање које ја постављам вама, јер уколико је рат вођен на законит и прави начин нема разлога да се ико оптужје за било шта јер био је рат", навео је Тартаља.

Он је рекао да онај ко је свјестан да није крив жели да се брани у поступку, а не да бјежи од поступка и указао да је Влада Србије преузела мишљење које је, како каже, опасно.

"Радећи тако, она преузима на себе одговорност за штету коју је начинио неко други са посљедицама на финансијском нивоу јер ће морати да отплати ту штету, а заправо ће платити ти исти грађани који су претрпјели посљедице и који су се разбољели. Ово није логично, нити на правном нити на политичком нивоу", рекао је Тартаља.

Он је указао да на овај начин адвокате тјерају да траже одштету од српске државе, односно од истих оних грађана који су претрпјели штету.

"Питам се зашто онда постоји овај страх од НАТО-а? Овај страх не постоји код мене, нити код Срђана /Алексића/. Зашто се онда Влада Србије плаши? Шта може да се деси? Ново бомбардовање? Прекид економских односа са ЕУ или са државама који чине НАТО? Сматрам да су право на живот и здравље важнији од новца и таквих односа", рекао је Тартаља.

Италијански адвокат је поновио да, као што се бави овим случајевима у Италији и брани италијанске војнике, и овдје на Балкану жели правду за српске војнике и српски народ.

"Мој задатак је, такође, да претресем савјест људи, савјест која спава већ 30 година. То могу да разумијем. Трпјели сте кризу, рат, трпјели сте пораз који се, нажалост, наставља са тим посљедицама и можда је ова акција на правном нивоу једина могућа и исправна", рекао је Тартаља.

Он је затражио конкретне услове да би борба за правду била настављена.

"Дајте нам услове да бисмо наставили са овом борбом и да бисмо дали све најбоље од себе. Помозите да идемо даље, да нам не стављају препреке за нашу борбу и ми ћемо ићи даље", рекао је Тартаља.

Адвокат Срђан Алексић, чија канцеларија је уз помоћ Тартаље покренула тужбе против НАТО-а, поручио је да је једина сигурна побједа она правна.

Он је нагласио да је НАТО већ изгубио у тој борби "јер је једино шта има и на што се позива имунитет".

"Ако је Тартаља у 400 правоснажних пресуда у Италији утврдио и њихови официри и војници су наплатили штету, не видим разлога зашто наш суд не донесе пресуду и зашто наши војници, официри и цивили који су оболели, а доказаћемо и доказали смо у лабараторијама да је то - то, не добију одговарајуће обештећење", рекао је Алексић.

Он је додао да се не може опростити штета коју је неко учинио.

Према његовим ријечима, годишње 30.000 људи у Србији оболи од канцера, а 15.000 умре.

"Велики број је оболелих од последица осиромашеног уранијума на југу, а поготово на Косову и Метохији. Шиптарима НАТО никакву слободу није донео. Донео им је осиромашени уранијум. И онај ко мисли да ће на несрећи туђег народа стећи своју срећу грдно се преварио. Осиромашени уранијум покосиће и све Албанце на Космету", рекао је Алексић.

Алексић је навео да са Тартаљом наставља да ради свим силама.

"Већ смо у погону и дејствујемо. Спремамо 100 нових тужби и уз вашу подршку и вашу сагласност и целог српског народа морамо да извојујемо победу да наш суд донесе пресуде у корист наших грађана, да утврди одговорност НАТО-а и да ми штету и материјалну и нематеријалну наплатимо", истакао је Алексић.

У рад научне конференције се путем видео обраћања укључила се и професор Јелена Пономарјова, поручивши да је 24. марта 1999. године у СР Југославији убијено међународно право и да је та агресија била увод у све будуће агресије.

"Наводна брига НАТО-а за судбину Албанаца на Косову и Метохији отворила је међународну правну Пандорину кутију. Послије Југославије све је постало могуће", рекла је она.

Присутним су се, између осталих, обратили генерал Бранко Крга, генерал пуковник Спасоје Смиљанић и генерал мајор у пензији Живомир Нинковић.

Пети међународни научни скуп "НАТО агресија на СРЈ /Републику Србију/ - Да се вечно памти" заједнички су организовали Факултет за информационе технологије и инжењерство Универзитета "Унион - Никола Тесла" Београд и Инстититут за српску културу - Приштина - Лепосавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана