Танасић: Брисање ћирилице не може поништити вјековно трајање Срба од Мостара до Дрвара

Срна
Танасић: Брисање ћирилице не може поништити вјековно трајање Срба од Мостара до Дрвара

БЕОГРАД - Онај ко мисли да забрањивањем ћирилице, паљењем књига, скидањем или префарбавањем натписа на ћирилици може промијенити истину о постојању српског народа и његове културе тај не зна ништа из историје и показује комплекс над комплексима, изјавио је предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић.

Поводом прецртавања ћириличких натписа на свим путоказима од Мостара до Дрвара, Танасић је навео да то говори колико у неким народима има затрованих људи који носе болесну мржњу према другоме и туђем, умјесто да се боре да на цивилизован начин афирмишу своје.

- По свим добрим обичајима и правилима и православне и католичке вјере стоји да не треба чинити другоме оно што не желиш да се чини теби и могло би се рећи да је то универзално правило за све - рекао је Танасић.

Он сматра да је прецртавање ћириличких путоказа не неки начин одјек недавних дешавања у Мостару, гдје није прошла одлука о оном што је законом предвиђено, а то је да су ћирилица и латиница равноправне.

- Дакле, представници одређених националних групација нису хтели да то изгласају и онда у нијечудо што се у народу појаве такви. Ту се не може говорити у некој политици, када је у питању фарбање тих назива, већ о простаклуку и вандализму. Наравно на тај начин нико свој народ не уздиже, него ружи и говори колико још има оних без минималне културе - рекао је Танасић.

Он је нагласио да не би волио да припадници српског народа на било коме мјесту и било када на овакав начин "враћају дугове" било коме.

- Историја се не може обрисати, култура се не може обрисати. Ако у овом времену из одређених међународних околности ћуте неки који не би смели у Европи или свету да ћуте на ове појаве, то неће трајати вечито. Они сада не реагују, али доћи ће време да ће и из тих народа и међународних организација доћи до осуде таквих дела - увјерен је Танасић.

Савез Срба из региона саопштио је раније да су прецртани ћирилички натписи на свим путоказима који се налазе на путу од Мостара до Дрвара.

Томе је претходила одлука Градског вијећа Мостара од 14. новембра да називи насељених мјеста, улица и тргова буду исписани само на латиници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана