Тајно гласање алиби за све

 Ведрана Кулага Симић
Тајно гласање алиби за све

БАЊАЛУКА - Избор пет српских делегата у Дом народа Парламента БиХ унио је додатни немир на домаћу политичку сцену и отворио неколико могућих комбинација о будућем саставу Клуба Срба у Сарајеву, гдје све конце у својим рукама жели да има СНСД, док опозиција и дио бошњачких странака покушавају да то спријече.

Српске делегате бирају посланици у Народној скупштини тајним гласањем у чему многи у виде алиби за евентуално другачије гласање од договореног. Тренутна математика и односно однос снага у републичком парламенту иду на руку СНСД-у, јер сигурно пролази кандидат који буде имао 17 гласова, а, у зависности од броја листа и расподјеле свих гласова, до делегатског мандата је могуће и са 13, односно 14 гласова.

Коалиција окупљена око СНСД-а, у којој су ДЕМОС, СП, Уједињена Српска, НПС и НДП, уз гласове посланика из редова ДНС-а и СПС-а има 53 сигурна гласа за своје кандидате - Радована Ковачевића, Николу Шпирића, Средоју Новића и Сњежану Новаковић Бурсаћ, али ни то им не гарантује да ће имати четири делегата, што им је потребно за контролу клуба. Међутим, посљедња изјава лидера СНСД-а Милорада Додика да имају 56 посланика, односно још три на својој страни баца другачије свјетло на коначни епилог саге о делегатима до којег би требало доћи на посебној сједници Скупштине, која је заказана за 30. новембар.

Опозиција, односно СДС, ПДП и Покрет за правду и ред Небојше Вукановића имају 25 посланика, што гарантује сигурног једног делегата. СДС рачуна на Желимира Нешковића, ПДП на Ненада Вуковића, а Покрет за државу, у којем је пет посланика, међу којима је по један из странке БХ Зелени, СДА и ДФ-а те два из СДП-а БиХ, а за Дом народа кандидовао је Војина Мијатовића из СДП-а.

У првом плану посљедњих дана је управо Покрет за државу, у који многи упиру прстом да ће својим гласовима "сервирати" Додику четвртог делегата из редова СНСД-а, а у неким одговорима на то опозицији су дали своје услове под којима би чак и гласали за њих, међу којима су да неће покретати питање самосталности Српске и да ће радити за чланство у НАТО-у.

Мијатовић и Рамиз Салкић (СДА) данима не одговарају на позиве, а Севлид Хуртић јуче је кратко за "Глас" поручио да се о избору делегата више неће оглашавати.

ПДП је већ затражио да резултати гласања за делегате буду јавни, иако су, како су поручили, сигурни у колеге из опозиционих редова, а саговорник "Гласа", упућен у дешавања, истиче да је већ извјесно да ће и у овом сазиву Дома народа СНСД имати четири представника, а опозиција окупљена око СДС-а и ПДП-а једног, јер ће, према посљедњим информацијама, посланици из Покрета за државу и гласати за Мијатовића.

- Гласање је тајно, а гласови би требало да доведу да таквог епилога - сматра наш саговорник.

Кроз причу о избору делегата у Дом народа провлачи се она према којој би једно мјесто потпредсједника Народне скупштине Републике Српске могло припасти управо једном од посланика из Покрета за државу, а није немогуће да добију и министарску фотељу у новом сазиву Владе Српске коју и овај пут саставља Радован Вишковић.

- Све је могуће, али формирање власти у Српској треба увијек гледати и кроз тај постизборни процес на заједничком нивоу власти, гдје ће већину готово немогуће бити саставити и изабрати нови сазив Савјета министара БиХ без СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, а неке рачунице показују да ће СДП и партнери морати преговарати и са СДА - закључио је саговорник "Гласа".

Састанак са СДП-ом

Опозиционе странке са сједиштем у Српској састаће се са представницима СДП-а БиХ у понедјељак. Небојша Вукановић је за федералне медије рекао да је циљ постигао и алармирао јавност на опасност уколико би Додик и СНСД имали четири делегата, алудирајући на четири године блокада. Вукановић каже да лично нема никаквог интереса, јер нема ни кандидата за Дом народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана