ТАЈНИ ДОСИЈЕИ - САС-овци са Орићем припремали терен за “нешто ужасно”

Вељко Зељковић
ТАЈНИ ДОСИЈЕИ - САС-овци са Орићем припремали терен за “нешто ужасно”

БАЊАЛУКА - Досијеи британског Министарства одбране са којих је скинута ознака тајности откривају да је МИ6 знао да се напад на Сребреницу спрема и прије него што га је Војска Републике Српске и планирала, али и да су САС-овци имали значајну улогу у креирању дешавања у овој енклави и око ње у спорном периоду њеног пада.

 Наводи ово у свом најновијем тексту истраживачки новинар Кит Кларенберг који годинама истражује улогу обавјештајних служби у обликовању геополитичких процеса, а посебну пажњу је посветио дешавањима на просторима бивше Југославије. Према ријечима Кларенберга, осим активног учешћа у догађајима у вези са Сребреницом, британски обавјештајци су, како указују документа у које је имао увид, одиграли значајну улогу и у прикупљању доказа о ратним злочинима.

- Британске власти, укључујући САС, преузеле су вођство у хватању оптужених Срба. Један од осуђених за геноцид био је и Радован Караџић. Али, ни у једном тренутку током суђења није поменута тајна јединица САС, која је дјеловала у Сребреници, а камоли позвана да свједочи - истиче Кларенберг у свом тексту објављеном на порталу “Сива зона” (Грејзоне).

Наводи и да је из доступних досијеа тешко утврдити да ли то имплицира да би њихово свједочење могло да изазове проблеме тужиоцима МКСЈ-а.

Из декласификованих досијеа холандских обавјештајаца, али и најновијих британског Министарства одбране, видљиво је присуство “оперативне британске јединице у Сребреници”. У извјештају “холандских посматрача” је наведено да су то биле јединице Специјалне ваздушне службе (САС), која је спроводила “извиђачке мисије” и “специјалне задатке” по наређењу генерала Мајкла Роуза, који је током рата предводио британске мировне снаге УН у БиХ. Иако су детаљи о конкретним операцијама САС-а оскудни, Кларенберг каже да се надлежност САС-оваца протеже далеко од пуког прикупљања обавјештајних података.

Када је у питању пад Сребренице, каже да су и сами истражиоци Међународног кривичног суда за бившу Југославију који је, како каже, створио и финансирао НАТО, закључили да је планирање напада на Сребреницу почело тек 30. јуна. Ово, према ријечима овог новинара, отвара питање како су и МИ6 и муслиманске снаге знали да се припрема напад чак 30 дана раније. Према тим наводима, ВРС је првобитно намјеравала да отјера муслиманске војне јединице које су дјеловале око Сребренице, а затим да је опколе да би били спријечени даљи напади на српску територију. Није било ријечи о удару на саму енклаву. Одлука да енклава буде заузета донесена је 9. или 10. јула, сматра Кларенберг.

У допису британског Министарства одбране од 11. јула наводи даље овај истраживачки новинар, наведено је да је “недавни напад ВРС на Сребреницу био подстакнут сталним (муслиманским) нападима”. Кларенберг сматра да постаје очигледно да су локалне муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а када ВРС стигне, а Британци су им очигледно дали довољно основа да вјерују да ће до њих доћи. Он то све повезује са изјавама генерала Филипа Мориона, који је командовао мировним снагама УН, који је тврдио да је Алија Изетбеговић намјерно саботирао напоре за евакуацију, јер није био у позицији да стратешки добије битку: “Његов циљ је био да осигура интервенцију међународних снага”.

- Морион је 1993. предвидио да ће се у Сребреници догодити “нешто ужасно” због Орићевог коришћења енклаве за напад на територију Срба и убијање српских цивила. Орићеве снаге су се провлачиле поред мировних снага УН и у више наврата напале цивилне области у близини енклаве, рушиле и палиле куће, крале стоку, убијале цивиле. Признање да би такве акције неизбјежно могле да изазову одмазду могло би да објасни зашто је муслиманска војска упозорила холандски батаљон да предстоји напад на Сребреницу - наводи Кларенберг у свом тексту.

Подсјећа и на упозорења генерала Мориона да је масакр управо оно што су западне снаге и муслиманско руководство жељели. Уосталом, како каже, то се може видјети и из изјава ратног начелника сребреничке полиције који је у неколико наврата истакао да му је Изетбеговић рекао да ће до НАТО интервенције доћи ако ВРС заузме енклаву и побије 5.000 муслимана.

- Како је Изетбеговић прогнозирао, НАТО интервенција је коначно дошла крајем августа 1995. године, у виду једномјесечне кампање бомбардовања положаја Војске Републике Српске, у којој је убијено до 2.000 цивила - поручио је на крају свог ауторског текста овај истраживачки новинар.

Скривање

Тајна документа показују и да је МИ6 дијелио своје обавјештајне податке са Амстердамом. Холандска обавјештајна служба је у неколико наврата, према ријечима Каленберга, уредно тражила дозволу да их цитирају у својим извјештајима о Сребреници. Али, како наводи овај истраживачки новинар, Лондон је то по правилу одбијао, наводећи како је забринут због заштите извора, али и бриге да се њихов “материјал” евентуално искористи у “правним поступцима који нису у Великој Британији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана