Тајне депеше раскринкавају позадину рата у БиХ

Вељко Зељковић
Тајне депеше раскринкавају позадину рата у БиХ

БАЊАЛУКА - Посљедњих година свјетска јавност спознаје нове чињенице о рату у БиХ, а поготово након скидања ознака тајности са докумената прво у Канади, онда у Холандији и на крају у Великој Британији, који јасно показују да овај рат није био нимало црно-бијели како је представљен у међународној јавности.

Истакао је ово вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић коментаришући садржај тајних докумената британског министарства одбране са којих је недавно скинута ознака тајности. Они откривају једну сасвим другу слику рата у БиХ. Из ових депеша се може видјети да је обавјештајна служба МИ6 знала да се напад на Сребреницу спрема и прије него што га је Војска Републике Српске планирала, али и да су припадници британске специјалне јединице САС имали значајну улогу у креирању дешавања у овој енклави и око ње у спорном периоду њеног пада.

Нуждић сматра да се у наредним годинама, када буду у потпуности отворене све тајне архиве иностраних служби, може очекивати да ће се многе ствари посматрати на другачији начин и да ће се објективно сагледати сви ратни догађаји у БиХ, на шта константно указује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Нешто другачије мишљење има историчар Александар Раковић, који сматра како ни ова документа неће значајније промијенити досадашњи западни наратив када су у питању Срби и ратна дешавања на просторима БиХ.

- И у неком ранијем периоду објављивана су разна документа која бацају једну сасвим другачију слику на рат у БиХ. Било је ту и разних мемоара и сведочења из прве руке од стране директних актера, али то није променило западну политику према Србима, јер се она не формира на основу чињеница, него геополитичких претензија и околности. Оне су и даље такве да и ова документа која сада постају доступна истраживачима неће ништа значајније променити. Бар за сада. Тај исти Запад, који је изазвао распад Југославије и крваве ратове, не интересују чињенице. Да су их оне икада занимале не би ни било ратова - каже Раковић за “Глас Српске”. 

Иначе, у најновијим британским и холандским документима, са којих је скинута ознака тајности, наводи се да су напади Војске Републике Српске на Сребреницу били потакнути сталним (муслиманским) нападима. Новинар Кит Кларенберг који годинама истражује улогу обавјештајних служби у обликовању геополитичких процеса, а поготово на просторима бивше Југославије, у свом посљедњем ауторском тексту на ову тему истиче како се из ових досијеа може видјети да су муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а, а Британци су им, како каже, очигледно дали довољно основа да вјерују да ће до њих доћи. Он то све повезује са изјавама генерала Филипа Мориона, који је командовао мировним снагама УН, а који је тврдио да је Алија Изетбеговић намјерно саботирао напоре за евакуацију из Сребренице, јер није био у позицији да стратешки добије битку.

- Морион је 1993. предвидио да ће се у Сребреници догодити “нешто ужасно” због Орићевог коришћења енклаве за напад на српску територију. Орићеве снаге су се провлачиле поред мировних снага УН и у више наврата напале цивилне области у близини енклаве, рушили и палили куће, крали стоку, убијали цивиле. Признање да би такве акције неизбјежно могле изазвати одмазду могло би да објасни зашто је муслиманска војска упозорила Холандски батаљон да предстоји напад на Сребреницу - наводи Кларенберг у свом тексту, објављујући у прилогу и депеше које то све и потврђују.

Подсјећања ради, Кларенберг је средином прошле године, а након што су канадске власти скинуле ознаку “строго повјерљиво” са низа докумената из период деведесетих, објавио како се из истих може видјети да су САД у ствари поставиле темеље за рат у БиХ, а саботирајући мировни споразум Европске заједнице из 1992. године. Амерички амбасадор у Југославији Ворен Цимерман састао се са Алијом Изетбеговићем 28. марта, тражећи од њега да одбије тадашњи мировни план. То се на крају и десило након чега је Изетбеговић, како се наводи у овим досијеима, “кренуо ратном стазом”. Американци су тада наводно  били забринути да ће водећа улога Брисела у преговорима ослабити међународни престиж Вашингтона и помоћи да се Европска заједница појави као независни блок моћи након колапса комунизма. Иако су такве забринутости без сумње имали амерички званичници, депеше УНПРОФОР-а разоткривају много мрачнију агенду. Вашингтон је желио да се Југославија претвори у рушевине, продужавањем рата што је дуже могуће.

Лажне заставе

У неколико канадских депеша, раније објављених, наводи се да су муџахедини преплавили БиХ. Они су, како стоји у овим тајним документима, често стизали “црним летовима”, заједно са огромним количинама оружја, иако је тада био на снази ембарго УН. Кларенберг сматра да се радило о заједничкој иранско-турској операцији, уз подршку Саудијске Арабије, али и САД које су у ту сврху користиле аеродром у Тузли. Наведено је и да муслиманске снаге све чешће пуцају по свом народу, али и снагама УН, оптужујући за то Србе. У једном од ових докумената се упозорава и да би муслиманске снаге могле гађати и сарајевски аеродром, како би Срби били оптужени, али и да је много нејасноћа како је дошло до трагедије на пијаци Маркале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана