Тадић: Санкције нису рјешење

СРНА
Тадић: Санкције нису рјешење

Правник Огњен Тадић изјавио је да увођење санкција САД према демократски изабраним званичницима Републике Српске није ништа друго до означавање нових мета које Америка препоручују свима који желе гађати и погодити Републику Српску, али је поручио да санкције нису рјешење.

- Ту није ријеч о нарко босовима, ратним злочинцима или терористима. Ријеч је о демократски изабраним политичарима који желе одбранити Дејтонски мировни споразум. У оваквим ситуацијама санкције нису рјешење - рекао је данас Тадић, коментаришући америчке санкције српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу и министру правде Милошу Букејловићу.

Рјешење је, истакао је Тадић, дијалог у коме се не може избјећи расправа о томе како да се зауставе злоупотребе које врши постојећа већина у Уставном суду БиХ стављена у функцију ревизионистичке политике политичког Сарајева које не признаје и руши Дејтонски мировни споразум и тиме угрожава мир.

Према његовим ријечима, на крају крајева, потпуно је суманута и сама идеја да САД отимају сву њима доступну имовину и новац од људи за које сматрају да воде политику која није по вољи САД, а када се ради о санкцијама против демократских политичара који нису амерички грађани онда све то представља потпуни апсурд.

- Ипак, такви су данас односи у свијету и потребно је и радити и живјети тако да се не изгуби фокус са наших националних циљева, без обзира на то што међународно право и правда више немају довољно важан значај појединим великим силама - закључио је Тадић изјаву Срни.

Канцеларија за контролу имовине странаца /ОФАЦ/ Министарства финансија САД увела је јуче санкције Цвијановићевој, Вишковићу, Стевандићу и Букејловићу због, како су навели, "неуставних и антидејтонских акција".

Из Амбасаде САД у БиХ су навелу да су они "директно одговорни за подстицање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримјењивим у Републици Српској, чиме се опструише и угрожава провођење Дејтонског мировног споразума". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана