Тадић: Политички процес ће пресудити БиХ

Срна
Тадић: Политички процес ће пресудити БиХ

БАЊАЛУКА- БиХ има неку шансу уколико пресуда против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића буде ослобађајућа, а ако буде осуђујућа, то је пресуда суверенитету БиХ, рекао је правник Огњен Тадић.

Тадић је истакао да би све остало, мимо ослобађајуће пресуде, представљало покушај да се оправда нешто што се не може оправдати.

"Видим политички процес. Постоји очито неки ходограм у којем се покушава створити алтернатива уколико овај судски поступак у политичком смислу не буде успио. Шта ће ту да уради /Кристијан/ Шмит или амерички амбасадор /Мајкл Марфи/ не могу да знам, али знам сигурно да не постоји ни један једини легалан, легитиман, уставан, демократски, било како оправдан пут да се оваквим интервенцијама, које је Шмит направио у кривичном законодавству, произведе било шта што би на било ком, и најмање праведном суду, могло да опстане", поручио је Тадић.

Он сматра да је у овом политичком процесу закључено да је најбоље напасти прве редове Републике Српске и да се ту пробије пут.

"Када би се то направило, онда је слободан улаз у Републику Српску и очекује се да сви други политички фактори, вјероватно неки људи који су дио власти и у опозицији, под изговором да се спасава од Српске што се спасити може, под налетом Шмита прихвате некакав нови аранжман, а он себи направи власт по његовој вољи која би га признала", рекао је Тадић у деветој епизоди подкаста "Граница постоји" који ће бити емитован данас.

Тадић је подсјетио на то да предсједник Суда БиХ /Ранко Дебевец/ сједи у притвору зато што је, како је раније саопштено, са шефом Обавјештајно-безбједносне агенције /Османом Мехмедагићем/ шпијунирао друге судије и онда тражио начин да утиче на њихово поступање.

Подкаст "Граница постоји" емитује се сваког петка у 18.00 часова и наставак је активности подршке институцијама Републике Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Српске и Федерације БиХ.

Може се пратити на линку https://youtube.com./@granicapostoji.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана