Тадић: О`Брајан је гост који је прекршио сва дипломатска правила

ГС
Тадић: О`Брајан је гост који је прекршио сва дипломатска правила

Правник Огњен Тадић изјавио је да помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Џејмс О`Брајен, без обзира на то какву улогу у прошлости БиХ приписује себи, мора да води рачуна да је био гост и да је својим понашањем током боравка у БиХ прекршио сва могућа дипломатска правила.

- Тврдња О`Брајена да стоји иза текста Дејтонског мировног споразума је нешто што би свакако требало преиспитати, али ако је тако - можемо да му захвалимо што је учествовао у изради текста Дејтонског мировног споразума који данас и Републику Српску и мир у БиХ штити од њега и оних који су заједно са њим, очигледно, ангажовани да поремете односе у БиХ - рекао је Тадић, преноси РТРС.

Према његовим ријечима, намјера О`Брајена и његових саучесника је да Републику Српску доведу у стање да направи дистанцу од Дејтонског мировног споразума и да тиме дају звиждук свима онима из Федерације БиХ који једва чекају да им неко нареди да уђу у нови сукоб како би насрнули на Српску.

- Хвала Богу, захваљујући Дејтонском мировном споразуму, до тога не може доћи - закључио је Тадић.

Према О`Брајеновим тврдњама које је изнио у говору на ФПН-у, БиХ није била нити је унија или конфедерација двије државе, а када је ријеч о имовини, сматра да она "припада држави".

Он је рекао да је присуство страних судија у Уставном суду БиХ "такође дио Дејтона", да ће САД подржати употребу бонских овлаштења кад је то неопходно, као и да је "погрешно" када неки кажу да Савјет безбједности УН мора именовати високог представника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана