Тадић: Логично да се Савјет безбједности бави кризом Уставног суда БиХ

Срна
Тадић: Логично да се Савјет безбједности бави кризом Уставног суда БиХ

САРАЈЕВО - Правник Оњен Тадић рекао је Срни да очекује да се након расправе у Савјету безбједности УН јасно види да БиХ има проблем са дјеловањем већине судија у Уставном суду БиХ који не чувају Устав БиХ и људска права, него служе као инструмент ревизионистичке политике у односу на Дејтонски мировни споразум.

Имајући у виду статус БиХ у односу на Савјет безбједности УН, као и кризу коју изазива већина судија у Уставном суду БиХ дводеценијским непоштовањем уставне позиције Републике Српске и система подјеле надлежности у БиХ, каже Тадић, сасвим је логично да се тим питањима позабави Савјет безбједности.

-Ово је важно, посебно због тога што је мјесто високог представника упражњено, па због тога не постоји посредник који би то чинио у име Савјета базбједности УН - рекао је Тадић, бивши предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Додао је да не зна зашто се томе чуде они који од 1996. године упорно траже да Савјет безбједности УН осуђује све теме које му делегирају под изговором да представници Срба или Републике Српске наводно крше Дејтонски мировни споразум, а сада им као није јасно зашто би Савјет безбједности требао да разматра очигледна кршења тог споразума од већине судија Уставног суда.

Тадић је нагласио да од расправе у Савјету безбједности УН не очекује резолуцију којом се даје јасан став о неуставном понашању већине судија Уставног суда БиХ, јер су такви тренутни односи у свијету.

-Међутим, очекујем да се након расправе јасно види да Република Српска нема проблем са Уставним судом БиХ као дејтонском институцијом, него да БиХ има проблем са дјеловањем већине судија који не чувају Устав БиХ и људска права, него служе као инструмент ревизионистичке политике у односу на Дејтонски споразум, односно политике по којој ништа није коначно договорено, нити прихватљиво, све док не буде по мјери политичког Сарајева. А то је пут у нову катастрофу - упозорио је Тадић.

Русија је у Савјету безбједности УН јуче покренула питање опасне ситуације у вези са Уставним судом БиХ.
Портпарол сталне мисије Русије при УН Фјодор Стржижовски навео је тим поводом да је доношење одлука у Уставном суду БиХ без учешћа Срба или било којег другог државотворног народа БиХ пут који води ка уништавању дејтонске структуре и, што је посебно опасно, ка потенцијалном сукобу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана