Тадић: Криминални Шмитови потези продубљују кризу у БиХ

СРНА
Тадић: Криминални Шмитови потези продубљују кризу у БиХ

БАЊАЛУКА - Кристијан Шмит свим својим досадашњим реакцијама на институционално дјеловање Републике Српске у заштити Дејтонског мировног споразума и уставног поретка БиХ доказује да није субјект политике, него најобичније оружје, односно алат у туђим рукама за које се неко нада да ће послужити како би се додатно продубила, а не смирила криза у БиХ, рекао је савјетник предсједника Српске Огњен Тадић.

Коментаришући најновије пријетње упућене на рачун предсједника Републике Српске Милорада Додика да се "припреми за неугодне тренутке", Тадић је истакао да је Шмитов крајњи циљ да створи такву атмосферу у БиХ, запаљиву, која би требало да доведе до закључка да у БиХ нема нормалног живота без контроле коју врше странци.

Он сматра и да је правно неутемељена Шмитова порука како планира да дође у Српску упркос забранама и најавама да би могао бити депортован, те позивање на дипломатски имунитет, јер он заборавља да су институције Републике Српске, за разлику од њега, легалне и легитимне.

"Сви његови потези нису ништа друго до криминални и дестабилизујући по БиХ", рекао је Тадић за "Глас Српске".

Он је указао да како вријеме пролази, постаје све јасније да Шмитов и приступ оних који стоје иза њега када је ријеч о проблематици у вези са ентитетском имовином, није ништа друго до покушај отворене пљачке Републике Српске, али и Федерације БиХ.

"Тај покушај пљачке изводи се кроз стварање услова да се сва та имовина, на крају неким странцима преда у виду концесија на воде, руднике... Коме, видјећемо ускоро. Они који не желе жмирити могу наслутити ко то хоће да овлада важним ресурсима у БиХ", рекао је Тадић, осврћући се на Шмитов интервју за њемачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" у којем је, осим најаве доласка у Бањалуку и тврдњи да је "заштићен Бечком дипломатском конвенцијом и да ужива имунитет", говорио и о питању имовине, наводећи да је потребно донијети закон који би обухватио цијелу земљу, а једна могућност била би пренос власништва на заједничку државну агенцију.

Тадић је констатовао да све ово представља класични облик стране пљачке и два ентитета и три народа и свих грађана, а све посредством државног удара "у виду противдејтонске узурпације позиције високог представника у БиХ". /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана