Тадић: Из Њујорка стигао фалсификат, дописана ријеч “јединог”

Срна
Тадић: Из Њујорка стигао фалсификат, дописана ријеч “јединог”
Foto: ГС | Тадић: Из Њујорка стигао фалсификат, дописана ријеч “јединог”

БАНЈАЛУКА - Правник Огњен Тадић објавио је данас да је из Њујорка стигао фалсификат у виду одговора генералног секретара УН Антонија Гутереса да “УН нису потписник Дејтонског споразума нити су члан ПИК-а, јединог релевантаног тијела за именовање високог међународног представника у БиХ”, истакавши да је дописана ријеч “јединог”.

Тадић је појаснио да у званичном допису генералног секретара УН Антонија Гутереса српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић пише “relevant body” (релевантно тијело), а у ономе што је претходно објављено “јединог релевантног тијела”.

“Фалисфикатори (читав дан се прича да Лагумџија стоји иза пуштања превода) су дописали ријеч 'јединог' и тиме изазвали читаву подвалу”, навео је Тадић на “Твитеру” гдје је објавио фотографије Гутересовог одговора и његовог превода.

Тадић је додао да је Гутерес заправо одговорио само то да нема везе са ПИК-ом, па не може ни доставити било шта што је везано за њихов посао, укључујући учешће у избору високог представника, као и то да одлуке Савјета безбједности УН не траже од њега, јер се налазе на сајту.

Гутерес је, у одговору српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић на њен захтјев да из УН доставе одлуку Савјета безбједности о именовању Шмита за високог представника, навео да “УН нису потписник Дејтонског споразума, нити је УН члан ПИК-а, односно Савјета за спровођење мира – јединог релевантног тијела за именовање високог међународног представника у БиХ”, јавили су федерални медији.

Тај Гутересов одговор, објављен у медијима, није достављен и Цвијановићевој, која је истакла да, уколико је заиста то одговор Гутереса који је доспио у медије, а не у њен кабинет, онда је то дио игре у којој треба урадити све да се сакрије истина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана