Тадић: Америчка опсесија предсједником Српске постаје трагикомична

Срна
Тадић: Америчка опсесија предсједником Српске постаје трагикомична

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Жеља америчког амбасадора у БиХ /Мајкла Марфија/ да буде кључни фактор на предстојећим локалним изборима постала је нескривена и свакодневно видљива, а опсесија предсједником Републике Српске Милорадом Додиком постаје трагикомична, рекао је савјетник предсједника Српске Огњен Тадић.

Тадић је рекао Срни да посљедње саопштење америчке Амбасаде у којем је навела да СДА није положила тест када је блокирала реформску агенду БиХ, али и истовремено за њен неуспјех оптужила предсједника Српске, уноси додатни неспоразум и неразумијевање цијеле ситуације.

"Посљедњим ставом Амбасаде САД у БиХ једнако су збуњени и лидери `тројке`, који су данас јавности објаснили да је за проблеме одговорна СДА која је суспендовала постигнути договор о реформској агенди са предсједником Српске Милорадом Додиком, али и лидери СДА, који су покушали да објасне да су за проблеме одговорни лидери `тројке` који су, наводно, пристали на све што је Додик тражио", навео је Тадић.

Према његовим ријечима, само је писцу саопштења Амбасаде САД јасно како сада Додик може бити одговоран и за то што је програм реформи усаглашен и за то што исти тај програм није усвојен.

"Као и сваки други становник ове земље који није учествовао у формирању или усвајању програма реформи трудим се да схватим у чему је проблем, али у томе ми саопштење Амбасаде САД нимало не помаже", навео је Тадић.

Он је истакао да је видљиво да СДА није сагласна са програмом реформи и да га у оквиру система координације блокира преко своја четири кантонална премијера.

"А онда се у поменутом саопштење Амбасаде САД констатује да СДА није `добар момак`, али да је предсједник Републике Српске Милорад Додик још гори. Како, зашто, за то нема увјерљивог објашњења", указао је Тадић.

Из Канцеларије Амбасаде САД за односе с јавношћу данас су саопштили да СДА није положила тест када је блокирала реформску агенду БиХ, али су за њен неуспјех оптужили предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није јуче усвојио Нацрт реформске агенде јер сагласност нису дала четири кантона - Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски, те Унско-сански, у којима је већина окупљена око СДА.

Из СДА су подржали став четири кантона, истакавши да је неприхватљиво да из цијелог документа буде брисан термин "државни", "да се државне институције као носиоци активности замјењују ентитетским, да се уводи ентитетски и етнички вето у одлучивању тамо гдје га до сад није било, те да се на листи индикативних пројеката који ће бити финансирани налазе углавном пројекти из Републике Српске и кантона са хрватским већином, док су запостављени кантони са бошњачком већином". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана