Тадић: Aматери из ОХР-а потврдили да је око Шмита све “петљавина” ПИК-а

Глас Српске
Foto: ГС

У ОХР-у раде потпуни аматери. Не само да су потврдили да Кристијана Шмита није именовао Савјет безбједности УН, да је све петљавина УО ПИК-а (Савјет за спровођење мира) него су делегитимисали и све досадашње високе представнике, с обзиром на то да сматрају да су небитне појединачне резолуције, а општа никада није донесена.

Навео је ово на друштвеној мрежи "Икс" Огњен Тадић, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика те додаје да по тумачењу ОХР-а "нити један закон, смјена или било шта друго урађено на основу тзв. бонских овлашћења нема никакво утемељење".

- Јер нити један од људи који су се представљали као високи представник није именован на основу релевантне резолуције СБ УН. Ако тврде да је другачије и да појединачне резолуције нису битне, нека онда покажу било какву резолуцију СБ УН општег значаја на основу које се бира високи представник. Таква не постоји - написао је Тадић.

Подсјећамо, из ОХР-а су се огласили раније данас о именовању високих представника у БиХ те поручили да је "питање именовања високог представника директно повезано с тумачењем Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир".

- Чланом V Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ дефинисано је да је високи представник коначни ауторитет у региону у погледу тумачења наведеног споразума о имплементацији цивилних аспеката мировног рјешења. Питање именовања високог представника директно је повезано с тумачењем Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир. На основу текста Анекса 10 јасно је да именовање високих представника не врши Савјет безбједности УН-а, иако оно мора бити у складу са одговарајућим резолуцијама. Пракса Савјета за спровођење мира (ПИК) јасно показује да високог представника на ту функцију именује Управни одбор Савјета за спровођење мира, те да је та пракса “у складу с резолуцијама Савјет безбједности УН-а”, почевши од доношења Резолуције 1031(1995) од 15. децембра 1995. године - навели су из ОХР-а.

Управни одбор Савјет за спровођење мира (УО ПИК) је, додаје се у саопштењу, 27. маја 2021. године “званично именовао” Кристијана Шмита за високог представника за БиХ.

- Поступајући по захтјеву Управног одбора ПИК-а да у складу с тим обавијести генералног секретара УН-а, претходник господина Шмита, високи представник Валентин Инцко, упутио је 3. јуна 2021. године писмо генералном секретару УН-а Антониу Гутерешу којим га информише о одлуци Управног одбора Савјета за спровођење мира да званично именује господина Шмита. У том писму, господин Инцко је такође навео да ће господин Шмит преузети дужности високог представника 1. августа 2021. године, кад његова оставка ступи на снагу. То што Савјет безбједности УН-а у својим резолуцијама које се тичу ситуације у БиХ није изричито навело именовање високог представника није преседан: након што је Управни одбор Савјета за спровођење мира 15. децембра 2005. године званично именовао Кристијана Шварц-Шилинга за високог представника за БиХ, он је дужност преузео 31. јануара 2006. године, а Савјет безбједности УН-а на сличан начин није изричито спомињало то именовање у својим каснијим резолуцијама које се тичу ситуације у БиХ - саопштено је из ОХР-а.

Израз подршке Савјета безбједности УН-а, додаје се даље, није правно неопходан за ступање на снагу одлуке Управног одбора ПИК-а о именовању новог високог представника.

- Сви високи представници за које је Савјет безбједности УН-а изразио добродошлицу и прихватање, уз изузетак Карла Билда , већ су преузели функцију у моменту кад се огласио Савјет безбједности УН-а. Иако Савјет безбједности УН-а није експлицитно изразио своју сагласност, то није утицало на вршење дужности повјерених високом представнику Шварц-Шилингу. Изражавање подршке у резолуцијама није обавезно. У одговору на упит који је упутила предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је 14. јула 2023. године потврдио да је Управни одбор ПИК-а надлежно тијело за именовање високог представника. Кристијан Шмит је преузео функцију и дужности високог представника 1. августа 2021. године. Од тада је генералном секретару Уједињених нација и Савјету безбједности УН-а поднио четири извјештаја о спровођењу Општег оквирног споразума за мир. Високи представник се лично обраћа Савјету безбједности УН-а сваке године - наводе из ОХР-а у поменутом саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана